Közösségi múzeum a gyakorlatban

2024.02.26. 17:30

Múzeumi műhelygyakorlat Nagykanizsán és Zalaegerszegen – fotógaléria és videó

Közösségi múzeum a gyakorlatban címmel regionális múzeumi műhelygyakorlatot szervezett a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a nagykanizsai Thúry György Múzeummal és a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságával együttműködve.

Pásztor András

A nagykanizsai Thúry György Múzeum közösségi tevékenységét dr. Száraz Csilla igazgató mutatta be a résztvevők számára

Fotó: Szakony Attila

A külföldi kollégák bevonásával megvalósuló eseményen workshop, szakmai fórum, új nézőpontú tárlatvezetések és előadások segítik a régió kulturális szakembereinek tájékozódását a közösségi múzeumi projektek témájában. Az esemény külföldi partnere a zágrábi Muze kulturális szervezet, amelynek képviselői a tárgyi és szellemi örökség újszerű és látogatóbarát bemutatásáról tartottak előadást a résztvevőknek.

A szakmai rendezvényt hétfőn Balogh László polgármester nyitotta meg. Mint mondta: a múzeumok számára hajdan a látogató csupán oda-nem-illő kívülálló volt, aki zavarja a magasztos munka templomi miseszentségét, elvonva a figyelmet a valódi céltól, ami a megóvás és a megőrzés, a múlt jövőbe átmentésének feladata.

A cél nem változott, de ma már egyre fontosabb, hogy széles körben láthatók legyenek a múlt értékei – fogalmazott a polgármester.

Ugyanerről a témáról, de már szakmai elemekkel fűszerezve beszélt Pacsika Márton, a MOKK fejlesztési osztályvezetője is. Mint rámutatott: az elmúlt évtizedekben egyre fontosabbá vált a múzeumok számára a bevétel és így a látogató közönség is. Terjedni kezdtek a jó gyakorlatok, a múzeumpedagógiai órák, a közönségszervezés, az érdeklődést kiváltó kommunikáció. A helyi közösségek megszólítása, a civil szervezetek bevonása ma az egyik legfontosabb feladata a múzeumoknak – foglalta össze a szakmai kihívásokat az előadó.

Ezt követően dr. Száraz Csilla, a nagykanizsai Thúry György Múzeum igazgatója mutatta be az intézményt, illetve annak működését, gyűjteményes anyagait, és szólt azokról a csoportokról, civil szervezetekről, melyekkel szorosan együttműködik a múzeum.

Délután a Muze horvát szervezet két képviselője tartott workshopot a résztvevőknek a kulturális örökség élményszerű bemutatásában rejlő lehetőségekről, a nap zárásaként pedig a Thúry György Múzeum kiállításait tekinthették meg az érdeklődők kurátori tárlatvezetés keretében. A keddi napon a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatósága két tagintézményében, a 2022 őszén megnyitott Mindszentyneumban és a nemrég felújított Göcseji Múzeumban a résztvevők megismerhetik az utóbbi intézmény közösségi régészeti projektjeit a szervezők és az önkéntesek szemszögéből, valamint a Mindszentyneum munkatársainak közösségépítő tevékenységét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában