Cilinder, klakk-kalap, selyemsál és sétapálca

2024.02.07. 11:30

Báli úri viselet - február hónap műtárgya Nagykanizsán

Cilinder, klakk-kalap, selyemsál és sétapálca – báli úri viselet az 1920-as évek elejéről február hónap műtárgya a Thúry György Múzeumban, amit Kunics Zsuzsanna történész-muzeológus mutatott be.

Benedek Bálint

Kunics Zsuzsanna a báli viseletet mutatja a Thúry-múzeumban

Fotó: Szakony Attila

- A finom nyúlszőrből, kézimunkával készült fekete színű cilinder, belül fehér selyemmel bélelve - mesélte a szakember. - Magas, henger alakú, lapos tetejű; keskeny karimája elöl és hátul kissé lefelé, két oldalán erősen fel- és befelé hajlik, ripszszalaggal szegett. Közvetlenül a karima felett körben egy 2 centiméter széles, bal oldalon csokorra kötött ripszszalag díszíti, e fölött egy külön rátett 10 centiméter széles posztóanyaggal is körül van kerítve. A kalaptető bélésén a gyártó „New London Fashion” cég oroszlánnal és lóalakkal díszített emblémája látható. Az alsó karimaszélhez körben belül 6 centiméter széles, finom bőrből készült izzadságvédő szalag van hozzávarrva. A kalap anyaga és a bélése közé erős kartont építettek be, ez tartja mereven a kürtő részét.

Kunics Zsuzsanna hozzátette: a hasonló felépítésű klakk-kalap (Gibus-cilinder) fekete selyemből kézzel készült, közvetlenül a szegély felett egyujjnyi széles ripszszalag díszíti körben feltűzve, bal oldalon csokorra kötve. Belül fekete színű selyemmel vonták be, a kalaptetőn a bélésen a „Manifacture Gibus Paris” cég koronával díszített aranyszínű emblémája látható, ugyanilyen betűkkel nyomva a forgalmazó neve – „Gebauer Sándor, Pressburg” – olvasható. Gebauer Sándor férfi divat- és kesztyűáru kereskedő üzlete az 1890-es évektől működött Pozsonyban. Az összenyomható cilinderkalap az anyaga és a bélése között két oldalon drótrugós szerkezettel van ellátva, melynek segítségével laposra összenyomható, majd kinyitásakor a rugók a kalapot ismét kifeszítik. 

A kalap az alkalmi, báli öltözködés része volt hajdan
Fotó: Szakony Attila

- Mindkét kalap az alkalmi, báli öltözködés része volt hajdan - folytatta. - Dr. Révffy Andor (1895-1983) ügyvéd, bíró viselte ezeket fiatalkorában az 1920-as évek elején a fehér selyemsállal és az ezüstfejű sétapálcával együtt. Az ő ajándékaként 1969-ben kerültek a múzeumi gyűjteménybe. „Frakkot nagy gálában, bálban, elegáns estélyekre, esti esküvőre viseltünk… Frakkhoz mindig cilinder illett, és akinek volt, az fekete estélyi perelint hordott felette, ezt persze letették a ruhatárban a cilinderrel, a fehér szarvasbőr glaszékesztyűvel és a vékony elegáns, legtöbbször ezüstfejű sétapálcával együtt” – emlékezett vissza viseletükre a tulajdonosuk 74 éves korában. 

Kiemelte: a 20. század elején a cilindereket nappal már nem, csak bálokra, ünnepi alkalmakra, formális eseményekre vették fel. Napjainkban a hétköznapokon ugyan nem találkozhatunk vele, de különleges esküvőkön, az asconi lóversenyen ma is cilinderben jelennek meg az arisztokrácia tagjai. Láthatunk kürtőkalapot a díjlovaglások résztvevőin, bűvészek, revütáncosok előadásain, testületek egyenruhájának részeként, kaszinók, elegáns szállodák ajtónállói viseleteként is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában