Életművébe nyerhetünk bepillantást

2024.01.16. 19:30

ef. Zámbó István kiállítása nyílik a zalaegerszegi Gönczi Galériában

Kis életmű címmel ef. Zámbó István Munkácsy-díjas képzőművész, érdemes művész tárlata nyílik január 18-án, csütörtökön 17 órakor Zalaegerszegen, a Gönczi Galériában. A február 28-ig látható tárlatot Wehner Tibor művészettörténész ajánlja az érdeklődők figyelmébe. A megnyitót után a művésszel Pánczél Petra újságíró beszélget a VMK Caffé-ban.

Mozsár Eszter

A Munkácsy-díjas ef. Zámbó István egy 2016-os szentendrei lakástárlaton. Zalaegerszegen csütörtökön nyílik kiállítása.

Forrás: lakastarlat.hu

ef. Zámbó István autodidakta képzőművész, más műfajokban is kísérletező alkotó (szobrászat, grafika, zene, performance, film, multimédia). Magyarország egyik leghíresebb művészeti társaságának, a Vajda Lajos Stúdiónak egyik alapítója, 1980 óta az A. E. Bizottság alternatív rock együttes tagja, majd az ef Zámbó Happy Dead Band vezetője. Művei magán és közgyűjteményekben található világszerte, köztük a Magyar Nemzeti Galériában, a német Ludwig gyűjteményben, a svéd Vasteros Konst Halle-ban, a Nünberg Stadt Muzeum-ban, a Szentendrei Ferenczi Múzeumban, a Székesfehérvár István Király Múzeumban. 2000-ben a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze lett, 2010-ben Munkácsy-díjat kapott.

A formabontó alkotó műfaji megkötöttségek nélkül dolgozik. A dada, a szürrealizmus mellett a Vajda Lajostól eredeztethető szentendrei festészeti hagyomány, valamint a szerb ikonfestészet is inspirálta művészetét. Festményein és szobrain megjelenő egyedi motívumkészlete (két lábon járó szív, vörös körmű ujj, pöttyös labda, fejsze, kalapács, szemek és kígyók) és következetes szimbólumrendszere végtelen értelmezési lehetőséget kínál a befogadónak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában