Ismét készülhetnek az ifjú kézművesek

2023.12.21. 08:30

Kiírták a XV. Vándorlegény pályázatot

Kiírták a XV. Vándorlegény Országos Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázatot, tájékoztatott a Zala Megyei Népművészeti Egyesület. Magyarországon, valamint az ország határain túli magyar nyelvterületen élő, 6-35 éves kor közötti gyerekek és fiatalok, általános és középiskolai diákok küldhetik be pályaműveiket.

Mozsár Eszter

Részlet a tavalyelőtti, Gébárton rendezett XIV. Vándorlegény kiállításról.

Fotó: ZH-Archívum/Katona Tibor

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Hagyományok Háza, a debreceni Kézműves Alapítvány, valamint a nádudvari Ady Endre Városi Művelődési Központ a népművészeti hagyományok továbbéltetése, a fiatalok alkotókészségének fejlesztése érdekében lehetőséget kíván teremteni a Magyarországon és az ország határain túli magyar nyelvterületen élő, a hagyományos kézműves tevékenységekkel foglalkozó fiataloknak a bemutatkozásra, megmérettetésre, illetve hagyományápoló tevékenységük továbbfejlesztésére. A szervezők várják az adott néprajzi tájegységre jellemző formavilág és díszítőelemek felhasználásával készített alkotásokat.

A pályamunkák természetes anyagokból (textil, agyag, szalma, csuhé, vessző, gyöngy, fa, bőr, tojás stb.) hagyományos technikával készített (2 évnél nem régebbi) gyermekjátékok és használati tárgyak lehetnek. Pályázati feltételek: egyéni alkotók maximum 5 darab, alkotóközösségek (szakkör, kör, klub, iskola, osztály, csoport stb.) maximum 15 darab pályamunkát küldhetnek be. Nevezési díj nincs. A díjazás a regionális kiállításoknál korosztályonként és korcsoportonként lesz. A Nádudvaron megrendezendő országos kiállításon a bíráló bizottság szakáganként és korcsoportonként, az alkotóközösségeknek és egyéni alkotóknak I., II., III. és különdíjat adományoz.

Az alkotásokat 2024. február 25-ig a saját régiójukba kell eljuttatniuk a pályázóknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában