Könyvajánló

2023.11.25. 18:30

Egy koronás fő levelei

A Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárral együttműködve folytatjuk azt a sorozatot, melyben az intézmény munkatársai ajánlanak állományukból egy-egy érdeklődésre számot tartó művet. A kiadványok között megjelennek szépirodalmi alkotások, de a könyvtárosok szakkönyvekre is felhívják a figyelmet.

Török Gabriella

A könyvbe 246 levelet szerkesztettek, melléjük gazdag képanyag került.

Fotó: DFMVK

Az Erdélyi Szalon Könyvkiadó gondozásában jelent meg a Ferenc József levelei Sisihez című kötet. A kiadvány a császári pár életébe 1859 és 1894 között enged bepillantást. A könyvbe 246 levelet szerkesztettek, melléjük gazdag képanyag került.
Ferenc József írásaiból nemcsak a házaspár kapcsolatára derül fény, a császár utazásokról, ütközetekről is rendszeresen beszámolt feleségének. Soraiból kitűnik mennyire aggódott a császárné egészségéért, illetve az is, hogy Sisi félt attól, hogy férjével például az olasz harcmezőn történik valami.
A sok-sok adattal teli levelek egyszerre adnak képet a Ferenc Józsefet foglalkoztató politikai kérdésekről, miközben az uralkodó privát szférája is felsejlik. Az első levéltől az utolsóig tetten érhető a szerelmes férj, aki 1866-ban például a következőket írta Erzsébetnek:  … 

akárhogy szekírozol és komiszkodsz is velem, én akkor is annyira végtelenül szeretlek, hogy nem élhetek nélküled.

Az érzelmes hangvételű írások tovább árnyalják a császári párról kialakult képet, ugyanakkor érdekes kortörténeti dokumentumok is. A kiadvány különlegessége, hogy az utolsó egységben a Habsburg-ház történetéről, jövedelmeiről, Erzsébet családjáról, gyermekeikről, s az udvar működéséről találhatók érdekes részletek.

A kötet a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban foglalható, kölcsönözhető vagy előjegyezhető. A beiratkozott olvasók a kiadványt a József Attila Városi Tagkönyvtárban és az Apáczai-tagkönyvtárban fiókközi kölcsönzéssel érhetik el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában