Egy hónapig látogatható

2023.10.21. 10:30

Kiállítás mutatja be a vitézi rendet Lentiben

Lentiben, a Városi Könyvtárban a napokban nyitották meg a "100 éves Vitézi rend" című vándorkiállítást. A rendezvényen Horváth László polgármester köszöntőjét követően dr. Facsar Mihály magángyűjtő beszélt a vitézi rendről és a gyűjtemény anyagáról.

Korosa Titanilla

Dr. Facsar Mihály magángyűjtő

Fotó: Korosa Titanilla

Az eseményen elhangzott, hogy a vitézi rend magyar alapítású, a nemességhez hasonlító rend, Horthy Miklós kormányzó alapította 1920-ban, 1945-ben feloszlatták, a vitézi cím használatát azóta törvény tiltja Magyarországon. A szervezet ugyanakkor 1945 után a nyugati magyar emigráció körében ― egy idő után több ágra szakadva ― tovább működött, és egyes emigráns szervezetek a rendszerváltást követően Magyarországon is kifejtenek tevékenységet.
Vitéznek lenni komoly presztízst jelentett a Horthy-korszakban. Nemcsak a földadomány révén szerzett vagyoni gyarapodás, hanem a társadalmi ranglétrán való emelkedés miatt is. Ezt pontosan tudták a kortársak, így egyeseknek vágyott címet jelentett, mások - mivel nem válhattak vitézzé - gyakorta rosszindulattal tekintettek a szervezetre és tagjaira. 

A kiállítás, melyen különféle leírások, relikviák, címerek, vitézi oklevelek láthatók, egy hónapig látogatható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában