Hagyományteremtő szándékkal

2023.10.04. 12:00

Gasztrofesztivál, avató és idősköszöntés is volt Hahóton

Szombaton hagyományteremtő szándékkal rendezte meg első alkalommal a Hahóti Kemencés és Helyi Termék Gasztrofesztivált a település önkormányzata.

Korosa Titanilla

A hahóti pébános, Rudi Péter és Pacsáról Cséry Gergő atya celebrálták a szentmisét

Fotó: Korosa Titanilla

A program ünnepi köszöntővel kezdődött, szentmisével folytatódott, majd felavatták az új fedett közösségi teret, ehhez a Magyar falu programban nyertek el mintegy 33 millió forintot. A tér a helyi közösségeknek lehet fontos találkozási pontja, és rendezvények helyszíne.

A további program során köszöntötték az időseket, közben a fesztivál helyszíne, az IKSZT udvara és az új fedett közösségi tér zsúfolásig megtelt vendégekkel, akik a színpadi produkciók mellett a helyi terméket árusítók portékái közül válogathattak, illetve megkóstolhatták a kemencetér és a főzőcsapatok ételeit. Volt toros káposzta, marhagulyás, csülökpörkölt és készítettek kuriózumnak számító borzpörköltet is.

A hahóti óvodások műsora
Fotó: Korosa Titanilla

Az udvaron kézműves mesterségek interaktív bemutatója, különféle játékok és egyéb programok várták a fiatalokat.

Közben Kaj István, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Zala vármegyei referense a zártkertekről, szerepükről, jelenükről és jövőjükről tartott előadást, illetve fotókiállítás nyílt „Hahóti zártkertek jelene” címmel.

A kulturális műsorban felléptek a hahóti óvodások zenés-táncos műsorral, versekkel, míg „Az én kiskertem” című rajzpályázat eredményhirdetésén minden gyermek díjat kapott. Az ovisokat követően estig váltották egymást a fellépők, a sztárvendég a népszerű Kaczor Feri volt. Ezután tűzijáték és zenés szórakozás várta a jelenlévőket.

Kal István és Szabó Zsolt (b-j) a hahóti gasztrofesztiválon
Fotó: Kokrosa Titanilla

Szabó Zsolt polgármester kiemelte, hogy a fesztivál sok érdeklődőt vonzott, a sikeres programot beemelik a hagyományos rendezvényeik közé. Az eseménnyel felhívták a figyelmet a vidéki életvitel megőrzésére, a kiskertek és a zártkertek szerepére, a helyi termékek előállítására, sokszínűségére. Továbbá igyekeznek jó példákkal ösztönözni a fiatalabb generációt az agrártevékenység, a vidékre jellemző paraszti életforma hagyományainak ápolására, megélésére. Hozzátette, hogy felemelő érzés volt látni és átélni azt a jó kedvet, vidámságot, igazi közösségi életet, amelyet az a sok-sok embert teremtett meg, aki munkájával, standjaival, termékeivel, ételeivel-italaival, vagy szimpla jelenlétével járult hozzá a rendezvény sikeréhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában