Megemlékezés

2023.09.02. 13:02

Gasparich Márk zalaegerszegi emlékművénél koszorúztak halálának 170. évfordulóján

A város önkormányzata nevében koszorúzták meg szombaton reggel a Gasparich utca sarkán álló emlékművet, amely az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tábori lelkészének, Gasparich Márk Kilitnek állít emléket.

Arany Horváth Zsuzsa

dr. Vándor László régész, nyugalmazott múzeumigazató,a Zalaegerszegi Városvédő Egyesület korábbi elnöke és Böjte Sándor Zsolt önkormányzati képviselő az emlékmű előtt

Fotó: Pezzetta Umberto

A 170. évvel ezelőtt kivégzett, vértanúhalált halt honvédtiszt alakját Böjte Sándor Zsolt, a városrész önkormányzati képviselője idézte fel. Beszédében kiemelte a magyarság szabadságharca iránt elkötelezett pap tevékenységét, aki az 1830-as években muraközi lelkesítő prédikációiban is a reformkori polgári értékek és a liberálisabb egyház mellett érvelt. 

 

Fotó: Pezzetta Umberto

Gasparich Márk Kilit  az 1848-as forradalom során különleges szerepet töltött be, ő volt a Perczel hadtest tábori papja. A szabadságharc előtt plébánosként működő a felkelés leverése után nevét megváltoztatva próbált tovább élni és munkát találni. Ezt követően is aktív részese volt a függetlenségi törekvéseknek, de az azonosítása után a császári hatalom kivégeztette. "Szeptember 2-án kora reggel 500 néző előtt a pozsonyi Disznómezőn kivégezték. „Most ott nyugszik a városon kívül, a Nagyszombat felé vezető országút mellett balról, körülbelül a kis erdő irányában..." - írta 1883-ban Strasser Márcián ferences atya a Pesti Naplóban.

Már 1849. szeptember 8-án szobrot állítottak Gasparich Márk  emlékére a Muraközben, Perlakon,  szülőházán pedig emléktáblát helyeztek e


 

 

Dr. Vándor László régész, nyugalmazott múzeumigazgató lapunknak a helyszínen elmondta, 1998-ban a Zalaegerszegi Városvédő Egyesület javaslatára készült el és került a mostani helyére a szerbek által 1918-ban ledöntött emlékmű másolata Zalaegerszegen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában