Ha ezer Celsius fok felett ég a fazekas kemence tüze

2023.09.04. 16:30

Csuti Tibor, a Népművészet Ifjú Mestere Még több tűz című tárlatáról

Csuti Tibor fazekas-keramikusnak, a Népművészet Ifjú Mesterének „Még több tűz…” címmel nyílt önálló kiállítása a Gébárti regionális Népi Kézműves Alkotóház földszintjén lévő Panoráma Népművészeti Galériában. A szeptember 30-ig látogatható kollekciót a fazekas és folklór fesztiválhoz kapcsolódva mutatja be az alkotó és a Zala Megyei Népművészeti Egyesület. Pezzetta Umberto képriportja idézi fel a hangulatot.

Arany Horváth Zsuzsa

Fotó: Pezzetta Umberto

„Fazekasként az őrségi, dunántúli- és erdélyi fazekas központok hagyományainak feldolgozásával foglalkozom. Oktatok, szakköröket, foglalkozásokat tartok, pedagógusokat képzek, Gébárton,  iskolákban és óvodákban is.” - írta magáról 23 éve, amikor elnyerte a Népművészet Ifjú Mestere címet.

 

A múlt szombati fesztiválforgatagban sokan voltak kíváncsiak az alkotásain jól látható változás okaira. „2016 novemberében fordultam a népművészeti irány mellett új technikák, formák, anyagok, mázak felé”, válaszolta. A kísérletezés rabul ejtette, az égetés egyre emelkedő hőmérséklete, az 1230 Celsius fok merőben új eredményeket hozott, főleg a mázak színeiben. Magnézium karbonát, kristály és shino-máz, hallottuk tőle az anyagokról szólva, bár a laikus ezt különleges kékre, zöldre, lazacszínre,  égőbarnára tudja lefordítani magának. 

 

A szakmai életút állomásai

Csuti Tibor Zalaszentgróton született, 1987-ben érettségizett az észak-zalai kisvárosban, 1994-ben, a munkaügyi központban hallott a Gébárti Kézművesek Házában induló fazekas képzésről. 1995 júniusában vizsgázott a mesterségből,  kitűnő eredménnyel.1996 őszén meghívták tanítani a Zala Megye Népművészetéért Alapítvány szakiskolájába.

 Több egyéni és közös kiállítása volt: Zalaszentgróton, Zalaegerszegen, Letenyén, Bázakerettyén, Balatonfenyvesen, Lengyeltótiban, Zalalövőn, Debrecenben és Budapesten. 1998. márciusában Zalaegerszegen megrendezett Élő Népművészet pályázaton harmadik, rá egy évre első helyezést ért el.  2004-től rendszeres résztvevője a Zalaegerszegi Országos Fazekas Fesztiválnak.

2000-ben   Népi Iparművész lett, s ugyanabban az évben elnyerte a Népművészet Ifjú Mestere kitüntető címet, 2008-ban az Országos Fazekas Pályázaton alkotásaiért „Nagydíjat” kapott.

Csuti Tibor innovatív alkotómunkáját – melyet először a zalaegerszegi Apáczai Csere János Művelődési Házban mutatott meg öt éve – a népi mesterségeket űző alkotókat összefogó egyesület nagyra értékeli.  Csuti Tibor célja, ahogy 2018-ban fogalmazott:  „a mai kor igényeinek megfelelő cserepeket hozzon létre”. Legyen népies is meg nem is, mondta, felhívva a figyelmet a palackok szájára a mohácsi kiöntőcsöves korsóról kölcsönzött motívumra, mely gesztus maga a népművészet továbbéltetése.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában