Kiállítás

2023.08.31. 13:36

Vasalt képek a kanizsai HSMK-ban

A HSMK színházi előcsarnokában csütörtökön a Magyar fotográfia napja alkalmából nyílt meg a Kanizsa Fotóklub legújabb kiállítása. Ezúttal a klub oszlopos tagja, Molnár Tibor Vasalt képek című tárlatával jelentkezett.

Benedek Bálint

Molnár Tibor fotói szeptember végéig várják a látogatókat a HSMK-ban

Fotó: Szakony Attila

A kiállítást Varga Szilárd, a klub elnöke nyitotta meg, a képanyag összeállításáról és a vas szerepéről az alkotó Molnár Tibor beszélt. Kiemelte: a fényképek nem egyszerű keretbe kerültek, hanem vaslapokra, mely különlegesebbé teszi a megjelenésüket.

– Az újszerű megoldás ugyan gazdaságosabb volt, viszont bonyolultabbá tette a megjelenítést – mesélte. – Továbbá némelyik téma még igényelte azt is, hogy ne egy hagyományos kiállítás legyen, hanem annál egy kicsit többet adjon. Egy vasdarabot nem nehéz rozsdássá tenni, hiszen szabadban, az időjárási körülmények megoldják ezt a folyamatot. Szerettem volna elkerülni a homogén felületet, ehhez némi beavatkozásra volt szükség. Szórtam a lemezdarabokra füvet, faleveleket, földet és jól meglocsoltam vízzel. Ám ettől függetlenül hagytam a természetnek is, hogy tegye a dolgát: némelyikre felmászott a csiga, a giliszta, megtisztelte egy madár is.

Hozzátette: vaslemezre nem egyszerű a fényképeket felrakni, a korrodált felület ugyanis érdes, így a ragasztók hatástalanok. Ezért speciális öntapadós mágneslapra hívatta elő a fotókat, a vonzás törvénye kiválóan működik és összeilleszti azt, ami összetartozik.

– Kerti apróságok, csendéletek és emberábrázolások szerepelnek a fotókon – folytatta. – A csendélet nem éppen szokványos, inkább az elmúlás felé húz. A gyümölcsöknek nem a szépségét, hanem az azt követő állapotát mutattam be. Egy tál piros almán például a rothadás során megjelennek új színek, a gyümölcsök eldeformálódnak, sőt a darazsak, a hangyák további változásokat idézhetnek elő, ami izgalmas utazásra hívja a látogatókat.
A kiállítás szeptember végig várja a közönséget a HSMK-ban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában