Költészet

2023.06.28. 09:00

Rangos elismerést kapott a 88 éves Fa Ede

Krúdy legenda díjjal tüntették ki nemrégiben a liszói születésű Fa Ede költőt, a nagykanizsai Takács László Irodalmi Kör legidősebb, 88 éves tagját.

Benedek Bálint

A liszói születésű Fa Ede kerüli a nyilvánosságot, ám költészete egyetemi tananyag lett

Forrás: ZH-Archívum / Szakony Attila

Az elismerést a Budapest Óbudai Önkormányzat által támogatott, a történelmi Nagy Magyarországot lefedő Krúdy Kör kuratóriuma adományozza oda az irodalom területén évtizedek óta kiemelkedően tevékenykedő íróknak, költőknek, szerkesztőknek, kritikusoknak és előadóművészeknek.

A nyilvánosságot és a rivaldafényt kerülő Fa Ede bemutatására, méltatására jó barátja, az irodalmi kör titkára, Riersch Zoltán vállalkozott. Elmondta: polgári nevén Vargovics József 1935. január 2-án Liszóban született. Gyermekkora óta falja a könyveket, abból is mindenfélét: verset, prózát, tudományos irodalmat és tankönyveket. Autodidakta módon tanult, s tanul a mai napig. Szülei szegény paraszti sorból származtak, ezért nem tudták taníttatni.

- Ede jobbára tehénpásztorkodással kereste kenyerét, magával vitte a legelőre a könyveit - folytatta a titkár. - Öntörvényű egyénisége fiatal korában is megmutatkozott. Egész életében magyar hobóként a mának élt. Előfordult, hogy a kőművesek mellett vagy épp a marhafogatok között tevékenykedett. Dolgozott, olvasott és írt, írt, írt. Erős fizikuma miatt nagyon sokszor gyalog tette meg Liszó és Kanizsa közti utat. Írásai számtalan országos irodalmi magazinban jelentek meg. Az évezred elején a Pannon Tükör versrovat vezetője volt, de dolgozott a HetiMix Magazin munkatársaként is. Posztmodern, a kortárs költészet minden csinját-bínját ismerve és használva leginkább mégis a haiku irodalomban merült el. Több ezer (!) haikut írt.

Hozzátette: Fa Ede költészete Szepes Mária révén egyetemi tananyag lett. Megírta szülőfaluja, Liszó monográfiáját. Élete tele van öntörvényű véletlenekkel, de ettől olyan izgalmas. Előadásaival gyakran színesíti az irodalmi kör életét, akik mindannyian örülnek a rangos elismerésének, s remélik még évekig élvezhetik a társaságát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában