Múzeumok éjszakája

2023.06.21. 16:00

Ékes öltözetek, sokszínű hagyományok a kanizsai Thúry György Múzeumban

Nagykanizsán a Thúry György Múzeum az idén 17. alkalommal csatlakozik a Múzeumok éjszakája országos rendezvénysorozathoz. Június 24-én 16 órától színes, ingyenesen látogatható programokkal várják a látogatókat a múzeum Fő út 5. szám alatti épületébe és a Plakátházba. A részletekről szerdán dr. Száraz Csilla igazgató sajtótájékoztatót tartott a központi helyszínnek is helyet biztosító Fő utcai épületben.

Benedek Bálint

A Thúry György Múzeum munkatársai, balról: Kunics Zsuzsanna történész-muzeológus, főtanácsos, dr. Száraz Csilla igazgató és Gyanó Szilvia néprajzos-főmuzeológus

Fotó: Szakony Attila

– Abban bízunk, hogy nem jön eső és jó hangulatban bonyolíthatjuk le a tervezett műsorunkat - bocsájtotta előre dr. Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója. – Ékes öltözetek – sokszínű hagyományok címet adtuk a programunknak, melyen a nemrég nyílt két időszakos kiállításunkat, az Eltemetett múlt – élet és halál az Árpád- és középkori Dél-Zalában, illetve a "Minél cifrább, annál szebb" A bőszoknyás gyöngyösnecces népviselet Zalában címűt népszerűsítenénk. Aki általában csak a múzeumok éjszakájára látogat el hozzánk, megújult kiállítóterekkel is találkozhat, melyek pályázati forrásból frissültek fel.

A múzeumigazgató hozzátette: érdekesnek ígérkezik a 16 órától kezdődő, iskolásoknak szervezett Keresd a bűvös gatyamadzagot című kincskereső kalandtúra, mely a hónap műtárgyához kötődik. Az eredményhirdetést követően a gyerekeket szórakoztatja az Ártatlanka zenekar.

– A felnőtteknek szóló megnyitó 17 órakor kezdődik, ennek keretében a múzeum kollektívája adja át a múzeumot támogatónak járó Kerecsényi Edit emlékplakettet – folytatta dr. Száraz Csilla. – Majd bemutatjuk az éj műtárgyát, valamint az udvaron lévő színpadon a bőszoknyás és gyöngyösnecc népviseletbe öltözött csoportok találkozóját tartják. Ugyanitt 18 órától díszes gyöngyöskontyban a VOKE Kodály Zoltán Művelődési Házban működő Pántlika néptánccsoport lép fel.

A sok egyéb kiegészítő program mellett az éjszakát 23.30-kor tűzgyújtás és tűzugrás zárja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában