Kézen fogva a közösségekért

2023.05.17. 15:00

Megnyílt a vesszőfonó, a bútorfestő és a mézeskalács-készítő szakkör kiállítása Gyenesdiáson

Megnyílt „A tudásunkkal kézen fogva a közösségekért” című projekt vesszőfonó, bútorfestő és mézeskalács-készítő szakköreinek zárókiállítása a gyenesdiási községházán. Az ünnepi eseményen a Gyenes Néptánc Együttes lépett fel.

Péter B. Árpád

Az alkotók, a szakkörvezetők, illetve Matyasovszky Margit (balról az ötödik) és Gál Lajos (a kép jobb szélén) a kiállítás megnyitása után

Fotó: Péter B. Árpád

Az érdeklődőket az országos szakköri mozgalom harmadik évadában tizenötféle lehetőség várta – köztük például az éremgyűjtés, a vesszőfonás, a csipkeverés vagy épp a tojásfestés. Egy-egy település többféle mesterségben is szervezhetett alkotó csoportokat.         

– A Nemzeti Művelődési Intézet állami támogatások felhasználásával indította el a szakkörmozgalmat – mondta el Matyasovszky Margit, az NMI Zala Vármegyei Igazgatóságának vezetője. – Ebben az évben Zalában 142 csoport dolgozott 92 településen.

Gyenesdiáson három évtizede működnek szakkörök – ma már nemcsak a községházán, hanem a Pásztorházban is, sőt: az óvodában, valamint az iskolában is a mindennapok része az ipar- és képzőművészeti ismeretek átadása. Mindez később civil közösségekben folytatódik – például e pályázat keretében, amelynek eddigi mindhárom körében részt vett a nagyközség.

– Ily módon nagyon erős közösség kovácsolódik, a pályázat után pedig, ha az alkotócsoport a felszínen szeretne maradni, akkor az önkormányzat segíti és támogatja – mondta Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere. – Azt hiszem, a jövő erről szól: a fiatalokat még korábban bevonni, a civil közösségeket támogatni, és ami pályázati lehetőség van, azt kibontani, hogy ilyen csodálatos alkotások szülessenek, mint amik most itt, a falakon, asztalokon láthatók.

Gál Lajos szerint az újrafelfedezett motívumok nemcsak az ünnepek „kellékei”. Sőt, ezek a munkák éltetik a közösségi hitet és kezdeményezést. Itt egymástól tanulhatnak az emberek, ami új lendületet hozhat egy-egy kisebb közösségnek vagy akár az egész településnek is. Ez pedig a jövőt formálja, tette hozzá a nagyközség első embere.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában