Több generáció tagjai járták a táncot

2023.04.30. 11:30

Teltházas gálaműsorral ünnepelte szombaton fennállásának 50. évfordulóját a Kerka Táncegyüttes.

1973 szeptemberében alapították a táncegyüttest város fiataljai, diákok, katonák, akik érdeklődtek a néptánc után.

Korosa Titanilla

Mezőségi össztánccal nyitották meg a gálát a táncosok.

Fotó: Korosa Titanilla

 Nevét a Lentin is keresztül folyó Kerka patakról kapta. 1997-ben vette át a táncegyüttes vezetését Kiss Norbert György és a mai napig művészeti vezetőként, koreográfusként irányítja a munkát. Az együttes az archaikus Kárpát-medencei parasztfolklór eredeti formában való színpadi megjelenítésére törekszik. Az autentikus néptáncok elsajátítása és színpadra vitele a fő céljuk, de táncszínházi darabok is gyakran színteret kapnak mindennapi munkájuk során. Repertoárjukban szerepelnek erdélyi és magyarországi magyar, cigány és román táncok egyaránt.

Az évtizedek során több generáció tagjai járták a táncot az együttes kötelékében, napjainkban az utánpótlás és felnőtt együttesekben mintegy százan táncolnak hétről hétre, és lépnek fel rendszeresen a közönség előtt.

A gálaesten Horváth László polgármester köszöntötte a megjelenteket, megemlékezett a táncegyüttes megalakulásáról, sikereiről, és kiemelte, hogy a Kerka Táncegyüttesnek köszönhetően ma is él él a néptánc a városban.

Ezután több mint két órára a néptáncosok foglalták el a színpadot.

A műsor rendhagyó volt a Kerka Táncegyüttes korábbi gálafellépéseihez képest. Színpadra léptek az óvodások, az iskolás utánpótlás csoport, a Kiskerka és a felnőtt Kerka Táncegyüttes. Mellettük láthatott a színpadon a közönség egykori kerkásokat is, hiszen egy felhívás keretében visszahívták a régi tagokat, akik közül többen szívesen tettek eleget a felkérésnek.

Horváth László köszöntője

Az est első részében a visszatérők és a gyerekek léptek főként színpadra, a második felvonás pedig a mai aktív táncosokról szólt. Olyan táncokat válogattak össze, melyek az elmúlt évtizedekben meghatározták az együttes arculatát, táncoltak többek között mezőségi, gömöri, somogyi, felső-Tisza-vidéki, kalotaszegi, sárközi és zalai táncokat. A talpalávalót Németh Dénes és zenekara húzta.

Az évforduló kapcsán Kiss Norbertet arról kérdeztük, hogyan lehet ilyen hosszú időn át összefogni, egyben tartani az együttest?

- Szeretni kell ezt a műfaj, anélkül nem megy – mondta. - Kell, hogy legyen sok táncos, táncpedagógus, akik segítik a munkát. Szerencsére itt többen is voltak ilyenek. Én sem gondoltam akkor, hogy ennyi idő után lesz egy olyan csapat, akik 30 fölöttiként is táncolnak. Úgy gondolom, hogy aki ide bekerül, az talál magának valamit a táncon belül, ami kiegészíti az életét, pluszt ad, barátságok alakulnak.

 

Az 50 éves jubileum ünneplése nem áll meg ennyiben, ma, vasárnap 16 órakor kezdődik a gálaműsor második előadása. Júniusban lesz a gyerekek évzáró műsora, augusztusban a zenés nyári estéken láthatják a néptáncosok műsorát, majd november végén önálló táncdarabbal örvendeztetik meg az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában