Kiállítás Nagykanizsán

2023.04.27. 16:30

Reménysugarak Afrika ege felett (galéria, videó)

A Nagykanizsai Honvéd Kaszinó emeleti galériájában szerdán nyílt meg Gelencsér Gábor nyugalmazott újságíró, tanár és barátja, Kalmár Anikó közös Reménysugarak Afrika ege felett című gyűjteményes kiállítása. A tárlaton ünnepelték a gyűjtő 70. születésnapját is.

Benedek Bálint

Kalmár Anikó, a tárlat szervezője, Gelencsér Gábor nyugalmazott újságíró, tanár és Halmos Ildikó, a Honvéd Kaszinó igazgatója

Fotó: Szakony Attila

A kontinens, Afrika zászlóit, pénzeit és egyéb emléktárgyait bemutató, május 20-ig (szombat) látható kiállítást Halmos Ildikó az intézmény igazgatója nyitotta meg. Elmondta: az intézmény tudományos programsorozatát a Világkuckót Gelencsér Gáborral együtt álmodták meg, melyben megannyi érdekes előadás, kiállítás szólt már Afrikáról és az országairól. A mostani tárlat is pontosan szemléleti azt a sokszínűséget, amit ez a kontinens képvisel, s ha végignézik a zászlókat a nemzetek titkaira is fény derül az alattuk lévő tablókról.

– Minden magyar járt már Afrikában, néhányan személyesen, de a gondolataiban, vagy Gelencsér Gábor kiállításain keresztül biztosan – fogalmazott megnyitójában Musits Róbert, az IMRO Alapítvány vezetője, Benin-szakértő. – Afrika egy olyan kontinens, amely évtizedek óta segítségre szorul. Az alapítványunk kiemelt célja a Nyugat-Afrikában található Bohicon település vízellátásának, hulladékkezelésének, illetve oktatásának javítása.

Majd Czupi Gyula, a Halis-könyvtár igazgatója méltatta Gelencsér Gábort és segítőjét, barátját Kalmár Anikót, akik közösen rengeteg értékes tárlattal gazdagították a bibliotéka kínálatát is.

Ezt követően Gelencsér Gábor születésnapja alkalmából tortát kapott a kaszinó közösségétől.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában