Kiállítás a Göcseji Tudásközpontban

2023.03.01. 17:30

A gyenesdiási kosárfonók éltetik a hagyományokat

A gyenesdiási József Attila Művelődési Ház és Könyvtár kosárfonószakkörének alkotásaiból nyílt tárlat a hétvégén a Göcseji Tudásközpontban. A rendezvényen tizenkilencen mutatkoztak be, a kiállítás március 17-ig látogatható.

Mozsár Eszter

Kun Sándorné, Hársfalvi Györgyné, Nikitscher Bernadette és Koroncz Bernadett a megnyitón

Forrás: Göcseji Tudásközpont

A megnyitón Nikitscher Bernadette a házigazda intézmény, míg Hársfalvi Györgyné a gyenesdiási művelődési ház nevében köszöntötte a résztvevőket. A kiállítást Kun Sándorné, a Gyenesdiási Népdalkör vezetője nyitotta meg és ajánlotta a látogatók figyelmébe. Mint mondta, a kosárfonók örömmel tettek eleget az invitálásnak, annál is inkább, mivel számukra is nagyon fontos a kézműves értékek népszerűsítése, a hagyományok ápolása és átadása.

Részlet a kiállításról
Forrás: Göcseji Tudásközpont

- Mi is a hagyomány? - tette fel a kérdést Kun Sándorné, majd így folytatta Kósa László-Szemerkényi Ágnes Apáról fiúra című néprajzi kalauzából vett idézetével: - Az a láthatatlan szervezőerő, ami az emberiség fennmaradásának egyik fontos feltétele volt, ami eleinket arra kényszerítette, hogy egymás szájáról lessék el a szót, egymás kezét figyelve tanulják meg a mozdulatokat.

A Gyenesdiási Népdalkör derűs népdalcsokrot énekelt a megnyitón
Forrás: Göcseji Tudásközpont

A balatoni településen 2006 óta várják az alkotni vágyókat, az eltel idő alatt eddig mintegy százan ismerkedtek meg a szakma rejtelmeivel, hangzott el a megnyitón. 2015-ig Bognárné Gumhert Piroska vezette a szakkört, akitől 2021-ben Hársfalvi Györgyné és Koroncz Bernadett vette át a stafétabotot. A tagok elsősorban hántolt, főzött, amerikai fűzvesszővel dolgoznak a hagyományos magyar kosárfonási technikákat alkalmazva. A jövőben szeretnék gyarapítani tudásukat mind a magyar vesszőfűzés, mind pedig a külföldi technikák tekintetében A közelmúltban Fodróczky Kármen vendégoktató közreműködésével hagyományos ír fonási technikákkal és zöldvesszős fonással ismerkedhetett meg a csoport.

Forrás: Göcseji Tudásközpont

A köszöntők után a Gyenesdiási Népdalkör Derűre derű címmel énekelt egy csokorra valót a megjelenteknek. Szabó Béláné társkiállítóként papírfonással készült alkotásaival csatlakozott a kiállításhoz.

Forrás: Göcseji Tudásközpont

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában