Hóvirág Fesztivál

2023.03.12. 19:30

A festőkör nyílt alkotónapja Letenyén

Az alkotás folyamatának bemutatása érdekében szervezett nyílt napot a dél-zalai városban jelenleg is zajló Hóvirág Fesztivál idejére a Mura-Art Letenyei Festők Köre. A Fáklya Művelődési Ház egyik kisebb helyiségében öten vállalkoztak arra, hogy elkészítsenek egy-egy festményt.

Gyuricza Ferenc

Az alkotónap résztvevői, balról Tímár Zoltán, Vajdainé Mikó Judit, Szabó Katalin, Bertalicsné Horváth Katy és Józsáné Végh Erika

Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A képek között voltak olyanok is, amelyeket félkész állapotban hozott el a nyílt napra alkotójuk, de akadtak olyanok is, amelyek teljes egészében helyben születtek.  

– Idén már 18 éves a Mura-Art Letenyei Festők Köre, amely az egyik meghatározó csoportja városunk művészeti életének – mondta Dömők József, a Fáklya Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója. – Ezt az alkotónapot azért szerveztük, hogy egy kicsit közelebb hozzuk a képzőművészetet a város lakóihoz, azaz bárki betekinthet abba, hogy mi módon születik meg egy festmény.  

Dömők József hozzátette: az alkotókör tagjai rendszeresen összejönnek, egyrészt azért, hogy egymást inspirálják, motiválják, másrészt vannak közös programjaik is. Ezek közül a legkiemelkedőbb az a nyári nemzetközi szimpózium, amelyen a vonyarvashelyi alkotócsoport tagjait, valamint szlovén és horvát képzőművész barátaikat is vendégül látják. Ilyenkor 25-30 festő és grafikus találkozik Letenyén.

– Ez a nyílt alkotónap is fontos eleme a Letenyei Festők Köre éves programtervének – folytatta Dömők József. – Legalább egy képet mindenki helyben készít el, ezt a művelődési ház kapja meg, de a festők szívesen hozzák el bemutatni további alkotásaikat is.  

Ottjártunkkor Józsáné Végh Erika olajfestménye volt a legelőrehaladottabb állapotban. Alkotója elmondta: már dolgozott rajta odahaza, az arcot – amely egy elképzelt személy ábrázol – otthon már megfestette, a nyílt napon csak befejezi a képet. Szabó Katalin viszont úgy érkezett az alkotónapra, hogy még a témát is helyben választotta ki, ám teljes bizonyossággal állította, hogy a program végére ő is be tudja fejezni azt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában