Hagyományőrzés

2023.02.04. 18:46

Tollfosztóba gyűltek össze az asszonyok Zalaháshágyon

Hosszú idő után szerveztek újra tollfosztót az északnyugat-zalai községben, péntek délután több mint húszan gyűltek össze a község művelődési házában, hogy a Gombás Kálmánné által hozott jelentős mennyiségű lúdtoll pihéit letépjék a száráról.

Gyuricza Ferenc

Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A toll ugyanis ezáltal válik alkalmassá arra, hogy a párna- vagy paplanhuzatot megtöltsék vele, mint azt annak idején is tették eleink. A tollfosztás jelentős közösségi eseménynek is számított faluhelyen, hiszen rokonok, ismerősök és szomszédok segítették ki egymást. Télvíz idején estéről estére járták a házakat, s közösen végezték a munkát.  

– Ezt a régi hagyományt szeretnénk életben tartani, persze annyiban más módon, hogy most nem egy családnál gyűlünk össze, hanem a művelődési házban – mondta Horváth Gyuláné, a program egyik szervezője. – Zalaháshágyon jó húsz éve volt már hasonló rendezvény, de abból csak egyszeri alkalom lett, most azonban szeretnénk belőle hagyományt teremteni, ha lesz elegendő toll, akkor jövőre is megszervezzük a fosztót.

Mint kiderült, a faluban egy helyütt tartanak még ludakat, igaz, csak hobbiból. Gombás Kálmánné két éven át gyűjtögette a tollaikat, azt hozta el a fosztóba, amivel aztán a húsz főt meghaladó létszámban összegyűlt asszonyok egyetlen délután el is végeztek. 

– A lúdtoll jóval puhább, mint a tyúktoll – mondja Gombás Kálmánné. – Tyúktollat is szoktak párnába, paplanba tenni, de azt általában csak a szegényebb házaknál használták, ahol ludat nem tartottak. 

Horváth Gyuláné a program közösségformáló szerepét hangsúlyozta még. Mint mondotta, aki eljött a kultúrházba, azok közül szinte senki sem érkezett üres kézzel. Süteményt, kalácsot, pogácsát, szörpöt hoztak magukkal a lányok-asszonyok, s jó kis beszélgetés is kerekedett a tollfosztás mellé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában