Az almafa virága

2023.02.27. 13:00

Egy szerelmi történet vietnámi köntösben

Az összefonódó szerelmi történeteket követve Az almafa virága felidézi az 1970-es évek Budapestjének különleges hangulatát, és elrepít az akkori, illetve a mai Vietnámba is. A mozi egyik főszereplője a zalamerenyei származású Sütő András.

Benedek Bálint

Sütő András

A napjaink Budapestjén játszódó történetben a felnőtté válás küszöbén álló fiatal vietnámi lány, Song Ha Magyarországra utazik, hogy kiderítse, mi történt annak idején nagymamájával. Találkozik Viktorral, aki segítségére lesz a családi titkok feltárásában, de közben a köztük lévő kapcsolat is egyre szorosabbá válik. A történet másik szála visszarepít a múltba és betekintést enged a nagymama, Thien Nga életébe, aki Vietnámból érkezik az akkori Magyarországra. Itt rabolja el a szívét az Agrártudományi Egyetem sármőre, Tibor. Ám románcuk nem lehet felhőtlen: kapcsolatukat a hatalom éber őre figyeli.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült film főszereplői Nari Nguyen, Dzhuliya Lam, illetve Koltai-Nagy Balázs és Sütő András. Az almafa virága forgatókönyvét Dang Thanh Binh és Szűcs Dóra írta. Szűcs Dóra a film rendezője is, akinek az első mozifilmes rendezése a Patthelyzet című krimi volt. Az Almafa virága producerei György Lea és Sípos Anna, aki egyben a film gyártásvezetője is.

Káel Csaba, a magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, György Lea, a film egyik producere és Sütő András

- Tibor szerepét többfordulós szereplőválogatás során nyertem el, még 2020 nyarán – emlékezett vissza Sütő András. – Kaptam kettő jelenetet a forgatókönyvből, amit megtanultam. A válogatón bent volt az operatőr, Csepeli Eszter, a film írója és rendezője, valamint a két producer. Két hónap alatt eldőlt, hogy engem választanak, aminek nagyon örültem. Sok a jó színész ebben az országban, és eléggé kicsi a filmpiac, vagyis sokan versenyzünk egy szerepért. Az csak fokozta a boldogságomat, amikor kiderült, hogy nemzetközi koprodukcióban lesz lehetőségem dolgozni. Történelmi jelentősége is volt a forgatásnak: nemcsak, hogy ez az első magyar-vietnámi, hanem az első európai és vietnámi alkotás. A történetből adódóan külföldi partnereim voltak, ami adott egyfajta egzotikumot a szerepemnek, melyet valószínűleg a néző is érezhet majd a vászon előtt. Partneremmel élveztem a közös munkát, hamar megtaláltuk a közös hangot, sokat gyakoroltunk, hogy a lehető legjobb formában álljunk a stáb elé a felvételkor.

Sütő András a női főszereplőkkel, Dzhuliya Lammal és Nari Nguyennel

A zalamerenyei származású színész hozzátette: a két idősíkból álló film másik érdekessége, hogy mivel ő a múltban szerepelt, így kosztümös miliőben játszhatott. Ami szintén különleges helyzet és kihívás volt. A Covid-járvány időszakában a legnagyobb óvintézkedések közepette dolgozhattak napi 12 órás forgatásokkal, közben teszteket kellett végezni és odafigyelni mindenkire.

- Az egyik éjszakai forgatáson a fővárosi Keleti-pályaudvart bérelte ki a produkció – folytatta Sütő András. – Kizárólag azért, hogy az egyik jelenetben csak fussak egy mozgó vonat után, s abból a legjobbat rögzítsék. Ez egy érdekes, borzongató élmény, ahogy az is, hogy mindezt egy enyhén magasított sarkú cipőben kellett megtennem. Átszaladt az agyamon: itt nem szabad rosszul lépni, vagy megbotlani, mert akkor bizony bezuhanok a sínekre. Nem lett baj, a budapesti forgatás 26 napig tartott. Aztán a stáb elutazott két hétre Vietnámba, ahova a karakterem sajnos nem mehetett el, viszont a moziból kiderül, mi történhetett Tiborral...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában