Metaverzum, virtuális cipő és egy filmplakát

2023.02.19. 18:30

A zalai tanár Lóránt Zsolt tervei, sikerei a virtuális térben

Lóránt Zsolt kreatív, folyton új dolgokon agyaló matektanár. Lapunk is írt már rubin és smaragd verseiről, gyerekmese kötetéről, számítógépes technikával készülő, lenyűgöző fantáziáról árulkodó fraktálképeiről, tanulástechnikai segédkönyvéről.

Arany Horváth Zsuzsa

Fraktálképeinek egy része a természet motívumait jeleníti meg

Forrás: Lóránt Zsolt

Legutóbb múlt májusban találkoztunk, amikoris az a hír járta, hogy 13 milliárd forintot érő YEM (Your Everyday Money - napi pénzed?) nevű kriptovaluta tulajdonosa a virtuális térben látható, NFT-ként megvásárolható fraktáljai „eladásából”.  Az NFT (non-fungible token – nem helyettesíthető jelkép) a digitális térbe helyezett egyedi alkotás, tárgy elnevezése, melynek birtoklása szabályokkal garantált, esetenként az iránta való érdeklődés miatt mesés értéket képvisel a cybertérben érvényes kriptovalutákban. Melyek arra várnak, hogy valóságos fizetőeszközként is elismerje őket a világgazdaság.  

Pár hete ismét sikerült szót váltanunk. Nem, nem lett még igazi milliárdos, de több sikerről is beszámolhatott.

– Talán a ZH-cikk hatására is, jópáran megkerestek, lett egy hazai üzlettársam is Zsikai Evron személyében – avat az újdonságokba Zsolt. – Metaverzumot szeretne építeni, ehhez hívott társul. A képeimre van szükség a vállalkozáshoz, rá is bólintottam, üzletrészem is keletkezett, YEM-mel szálltam be. Jelentem a kételkedőknek, az eddigi bevételből egy autót is be tudtam szerezni, szóval valóságos haszonnal is jártak az eddigiek.

A zalai matematikatanár szelfije a Bosch-kiállításon
Forrás: Lóránt Zsolt 

A metaverzum, amit a Facebook nemrégiben történt névbővítése kapcsán épp tanulunk, virtuális valóságokból álló világ, így akárhány is lehet belőle. Afféle bolt, galéria, találkahely, otthon, munkahely, tér. Párhuzamos valóságként értelmezhetjük, s bátran gyanakodhatunk is, vajon, mi sül ki ebből.

Annak a bizonyos metaverzumnak az ajánlója így ír Lóránt Zsoltról: „igazi reneszánsz ember – tanár, újságíró, író és fraktálgrafikus. Most egy új metaverzumot hoz létre, ahol a művészet, a tudomány és a szépség minden szabadsága valósággá válik. Nem számít többé, hogy mi véges, minden végtelenné válhat – a csúfság szép, a szépség pedig csúnya. A tudomány művészet, a művészet pedig tudomány.”

Az üzlettársak és a kreatív csapat tagjai  virtuális ingatlanforgalmazást terveznek. Virtuális telkeken, amit szintén meg lehet vásárolni, arra aztán lehet terveztetni bármilyen futurisztikus házat. Egy másik társaság gyakorlatilag lemásolja a Földet a cybertérben, hallom Zsolttól, ami repülőgéputak navigációjával virtuális módon bejárható. Aki nem tud utazni, e módon körülnézhet a nagyvilágban. A metaverzumukat áruházként is szeretnék működtetni, valóságos és virtuális áruk számára. A saját márkás termékek pedig természetesen ruházati kiegészítők lennének.

– Ki gyártaná ezeket?

– Ezt már bárhol a világon meg lehet oldani, csak el kell küldeni a fotót, logót. Telefontok-gyártóval már tárgyalunk. Biztosan hallottak az olvasók is arról, hogy az egyik sportcipő-világmárka virtuális cipőket forgalmaz, ki lehet tenni a falra a képét. Egy tervet nekem is sikerült eladnom. Zenész falára került, akinek a futás a hobbija.

Lóránt Zsolt virtuális cipőterve, ami képként talált gazdára
Forrás: Lóránt Zsolt 

Aztán oktatásról is szó van, a témaköröket az igények határozzák meg, gyakorlatilag bármit, amit bárki akar.

– Nem kell hozzá tanterem, konkrét hely, blokklánc segítségével zajlana a használók gépein – mondja Zsolt, ami úgy fordítható, hogy nem szervereken tárolják a tudást, az elérési utakat. A járvány tanította meg a világot a home office-ra és az online tanulásra, Zsolték további óriási potenciált sejtenek benne.

– Épülgetnek kifejezetten metaverzumos közösségek, a játékokat játszók közösségéből nőnek ki.

Lóránt Zsoltot mindeközben az a megtiszteltetés érte, hogy egy amerikai függetlenfilm plakátján az ő fraktálképe szerepel. EE. Tallent 2022-ben rendezett The Apophenia (Összefüggés) című alkotásáról van szó, amihez fraktálanimációkra volt szükség. A plakátfigura különös lény, nem igazán jellemző Zsolt képi formavilágára, minotaurus fejtanulmányra annál inkább.

Lóránt Zsolt képe a 2022-es amerikai független film plakátján
Forrás: Lóránt Zsolt 

Mi a filmsztori?  Nem fogják elhinni, a fraktálokkal foglalkozó matektanár Júlia nevű felesége meghal, a férfi ezután Júlia-fraktálok készítésével gyászol, s reméli, az egyikből majdcsak kilép a szeretett nő. (Ha valakinek ismerős, az biztos olvasta az ókori krétai király, Pygmalion esetét a gyönyörű nőszoborral, amit persze Aphrodité isteni beavatkozással életre kelt.)

– Erre büszke vagyok, ott a képem és a nevem a legnagyobb amerikai filmeket reklámozó felületeken. Kilátásba helyezték a további együttműködést is.

– Javadalmazás?

– Nem pénzért csináltam, inkább a reményteli folytatásért. A film nincs a piacon, de idén nyolc fesztiválra nominálták.

És ezzel még nincs vége. Pusztán a levegőből energiát nyerő, majd azt visszajuttató hőcserélő eszköz forgalmazásában is lát fantáziát beszélgetőtársam, beszállt a marketingbe a metaverzumos kollégával együtt. Úgy tudja, szabadalmaztatott eszközről van szó, bár egyelőre nem transzparens a működés elv. Az alábbiakat viszont lehet olvasni róla a neten: „az e-CRYO rendszer energiaforrása a természet korlátlan és ingyenes ajándéka, ami jelentősen javíthatja az energiamix jövőbeni összetételét és biztosítja a növekvő igények kielégítését.” (A fantázianév mintha földtörténeti korszak (kriogén) nevét idézné.)

Meglátjuk...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában