Programsorozat

2023.02.22. 15:30

A letenyeiek is kapcsolódnak a Petőfi 200 emlékévhez

Egymással is szoros kapcsolatban álló rendezvények sorozatával kapcsolódik a Petőfi 200 emlékévhez Letenye városa. A programok szervezője a Fáklya Művelődési Ház és Könyvtár lesz.

Gyuricza Ferenc

Dömők József a Letenyei Festők Köre egyik tagjának, Varga Ágnesnek a festményével

Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A magyar költészet egyik legismertebb, s egyben legkiemelkedőbb alakja, Petőfi Sándor 200 éve, 1823. január elsején született. A bicentenárium tiszteletére a 2023-as esztendőt az országgyűlés Petőfi 200 emlékévvé nyilvánította, majd a Nemzeti Kulturális Alap, a Petőfi Kulturális Ügynökség és a Petőfi Irodalmi Múzeum számos más szervezettel együttműködve egész éves nyílt programsorozatot hirdetett, amihez további csatlakozókat is vártak. Letenye városa ugyancsak részt vesz a rendezvényekben.  

– Az első programunkat már meg is hirdettük, a Letenyei Festők Körének tagjait kértük fel arra, hogy egy-egy Petőfi-vers alapján készítsék el alkotásaikat, amiket a városi könyvtárban állítunk ki – mondta Dömők József, a Fáklya Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója. – Az időszakos tárlat a magyar kultúra napja óta látható az intézményben.  

A program folytatásaként a különböző korosztályok számára hirdetett pályázatokat az intézmény. A Hóvirág tavaszi Művészeti Fesztivál keretében az általános iskolás tanulókat, illetve a városban vagy annak környékén élő nyugdíjasokat is megszólították, azt kérve tőlük, hogy szintén készítsenek olyan alkotásokat, amelyek Petőfi verseihez kapcsolódnak. Az általános iskolásoktól március 7-ig várják az elkészült rajzokat, a Petőfi a nyugdíjasok szemével című alkotói pályázatra pedig március 6-ig várják a szabadon választott technikával készített kreatív kézműves alkotásokat, melyekből szintén kiállítás nyílik majd az intézményben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában