Január 11-én nyílik az első

2023.01.05. 06:50

Változatos kiállítások a Hevesi-iskola galériájában

A Hevesi-iskola galériává alakított nagy aulájában 1990 óta rendezik meg a havonta cserélődő kiállításokat. Lengyák István galériavezető nemes célja az évek során nem változott: barátságos, esztétikus, otthonos környezetet szeretne teremteni, mellyel befolyásolhatja az iskolába lépők viselkedéskultúráját.

Benedek Bálint

Ludvig Dániel festőművész, dr. Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója, Ludvig Zoltán festőművész, Ludvigné Tihanyi Klára, a Ludvig Nemzetközi Művésztelep házigazdája és Lengyák István egy korábbi kiállítás megnyitóján

Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Az idén Lengyák István kivételes repertoárt állított össze az iskola pedagógusainak segítségével azért, hogy felkeltsék a tanulók és látogatók érdeklődését a művészetek, elsősorban a képzőművészet iránt. Ezáltal lehetővé teszik a nagykanizsai, a zalai, a hazai és a határon túli magyar alkotók, valamint más nemzetek művészeinek megismerését. E célok elérése érdekében az intézményben az elmúlt 32 évben több mint 320 tárlatot rendeztek festészeti, grafikai, szobrászati, fotóművészeti, kerámia, történelmi, iparművészeti, valamint a népművészet különböző ágainak témakörében, mintegy 400 alkotó közreműködésével. Zenés irodalmi megnyitóikat mindig szerdán tartják, a diákoknak szólót 14.30, míg a felnőtt közönségnek 18 órakor.

- A kiállítások sorát január 11-én a szombathelyi Lukács-Bíró Dorottya Judit festőművész Önfelismerés a művészet által című tárlata indítja – mondta Lengyák István. – Fiatal kiállítónk a járvány után nem találta helyét a művészetben. Azonban belső hangja azt súgta, nem szabad feladnia, hiszen a festészet az élete mozgatórugója. Ennek az elszántságának köszönhetően 2021-ben 40 festményt készített, kizárólag nagy méretben. A folyamatos gyakorlás útján fejlődik, próbálja megtalálni egyéni stílusát és finomítani a technikáit, valamint kombinálni azokat.

Képünkön az alkotók egy csoportja a galériavezetővel, balról: Lengyák István pedagógus, Molnárné Riskó Erzsébet babakészítő, Bujtor Tibor fafaragó, Bereczkyné Péntek Teréz vert csipke készítő és Bereczky Csaba faragó, a népművészet mestere
Fotós: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A februárig tartó kiállítást egy, a szívükhöz közel álló váltja, méghozzá diákjaik „Mákos patkó, babkávé, értünk van a parádé” című vidám farsangi összeállítása február 6-tól. Bíznak benne, hogy az előző évektől eltérően – az iskolákra vonatkozó éppen aktuális egészségügyi rendeletek miatt – idén már nem marad el a hercegválasztás és az iskolabál, így a farsangi díszek vidámsága maradéktalanul átszállhat a gyerekekre a maskarázások, a téltemetés időszakában, és három év után újra megtarthatják az osztályok jelmezes felvonulását, mókázását.

- A március első napját szintén egy kivételes tárlat nyitja, méghozzá Előttem a természet címmel a Tájak, Vadak, Természet elnevezésű Facebook-csoport mutatkozik be – folytatta a galériavezető. – Galériánkat meglepetés érte, amikor a csoport jelezte, hogy a beküldött fényképekből szeretnének tartani egy bemutatkozó tárlatot intézményünkben. Figyelembe véve a társaság oldalán megjelenő sok szép fényképet, természetesen nem zárkóztunk el a lehetőség elől. Március 29-én a marosvásárhelyi származású Papp József keramikus-szobrászművész A művészet szépsége című gyűjteményét tekinthetik meg az érdeklődők. Május 3-án a három éve Kanizsán élő T. Lukács Ágnes könyvkötő, könyvrestaurátor és festőművész mutatkozik be.

Május 31-én ismét a Hevesi tanulói lépnek a közönség elé Mutassuk meg a mában a holnapot című, közel 400 rajzot, festményt, nyomatot, montázst, papírapplikációt, gyöngyfűzést felvonultató tárlatukkal.

- A nyári szünetet követően, szeptember 6-án a Magyarszerdahelyen alkotó Gál Barbara grafikusművész és Becskei Andor szobrászművész Vizuális élmények és alkotás – az anyagok éneke című kiállításával várjuk a közönséget – fogalmazott Lengyák István. – Őket október 4-én a soproni származású autodidakta Kiss Margit festő bemutatója követi. Majd november 8-án ismét két alkotó tárja fel művészetét, méghozzá Gécseg András és Ziegler-Németh Ferenc festőművész, ők Magyarország képzőművészeti palettáján a pasztellfestészet ismert gyöngyszemei. Az év utolsó kiállítása nem is lehet másoké, mint a kiváló zalai kézműveseké: Belső László (Cuki) faműves, Brunner Zsuzsa baba- és textiljáték-készítő népművész, Drótos Gyöngyi mézesbábos és Horváth Csaba fazekasmester kivételes repertoárral jelentkezik, mintegy megkoronázva a 2023-as év sokszínűségét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában