Közös főhajtás

2023.01.12. 19:00

A doni katasztrófára emlékeztek Andráshidán, a Hősök kertjében

A második világháborúban a keleti hadszíntéren nyolcvan évvel ezelőtt lezajlott, a magyar hadosztályokkal szemben a Vörös Hadsereg által indított doni áttörést követően a közel 200 ezer fős magyar hadsereg szinte teljes megsemmisülésére, a második magyar hadseregbe besorozott és a Donnál elhunyt andráshidai katonákra emlékeztek a településen élők csütörtökön délután a Hősök kertjében.

Arany Horváth Zsuzsa

A megemlékezés szónoka Domján István önkormányzati képviselő volt

Fotó: Pezzeta Umberto / Zalai Hírlap

A Keresztury Dezső VMK andráshidai művelődési háza és a településrészi önkormányzat közös főhajtásának szónoka Domján István önkormányzati képviselő volt, a művelődési ház vezetője, Léder Anita szervezésében létrejött emlékező műsorban dalcsokorral vett részt az Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület, s részese volt a rendezvénynek az iskola tanulóifjúsága is. 

Ezután az andráshidai közösség és a VMK nevében koszorút helyeztek el az I. és II. világháború áldozatainak nevét is feltüntető emlékműnél. A helybéli Bekes László jóvoltából, ahogy más emlékező program alkalmával, ezúttal is megszólalt a Hősök kertjében nemrég felújított lélekharang. A háborús emlékmű tábláján a katonai veszteségeket jelző névsor az elmúlt években Varga Kálmán andráshidai helytörténész kutatásainak eredményeként bővült. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában