Olvasni jó!

2022.12.17. 12:00

Mesekönyvet ajándékoz a gyerekeknek a lenti könyvtár

A kisgyermekes szülőket, illetve a kisgyermekeket célozta meg a városi könyvtár a „Mesélj minden nap” című felhívással.

Korosa Titanilla

Forrás: Pexels.com

A december elején indított akció lényege, hogy a könyvtárban minden 3 év alatti gyermeknek mesekönyvet ajándékoznak, a már beiratkozott apróságoknak ugyanúgy, mint azoknak, akik a felhívás hatására csatlakoznának akár szüleikkel együtt a könyvtár olvasó közönségéhez. A felhívást a Napsugár” Család- és Gyermekjóléti Központ és Szolgálat Lenti intézménye támogatja.

A könyvtárosok ezzel is igyekezni olvasást népszerűsíteni. Vallják, hogy ha a gyermek már kicsi korában megismerkedik a könyvekkel a neki felolvasott meséken keresztül, később megszereti az olvasást, és felnőve is kitarthat az eziránti érdeklődése.

A mese pedig elmélyíti a szülő-gyerek kapcsolatot, a szülő megnyugtató közelsége, hangja, figyelme felbecsülhetetlen a kisgyerek lelki és szellemi fejlődése szempontjából.

Az esti mese lehet az út a nyugodtabb estékhez. Több évszázados tapasztalat, hogy a gyerekek számára a mese a tökéletes átmenet a nappal és az éjszaka között. Emellett a meseolvasás fejleszti a memóriát, a képzelőerőt, a kreativitást. Napi 15-20 perc olvasás másfél-két év előnyt jelent az iskolában a kortársakhoz képest. Az IQ ötven százaléka pedig négyéves kor előtt alakul ki. Azok a gyerekek, akiknek olvasnak, lényegesen nagyobb és

fejlettebb szókincsük van, mint más gyerekeknek. Ez hatalmas előnyhöz juttatja őket intellektuálisan, és segít nekik jobban megbirkózni a feladatokkal az iskolában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában