Kiállítás a magyar szentekről

2022.11.28. 09:57

Advent a Mindszenty József Látogatóközpontban

Advent első vasárnapján koszorúkészítéssel várták a családokat a Mindszentyneumban kora délután, majd öt órakor megnyitották a Magyar szentek, boldogok és tiszteletre méltó személyek szabadtéri kiállítását. Előtte a Mindszenty-iskolások adtak rövid ünnepi műsort. A tárlatot az Ars Sacra Alapítvány állította össze, a 18 tabló teljes egészében Szentestétől egészen Vízkeresztig lesz látható az épület előtt.

Mozsár Eszter

Felvételünkön a Szaknyéri család az első, Mindszenty bíborost ábrázoló tabló előtt.

Fotó: Pezzetta Umberto

A látogatóközpont tájékoztatása szerint az Ars Sacra Alapítvány Dr. Molnár Imre történésszel összefogva 18 magyar szent, boldog és tiszteletre méltó személy életét a hit és az Eucharisztia fényében bemutató füzetet jelentetett meg. Eugenio Pacelli pápai legátus az 1938-as, budapesti Eucharisztikus Kongresszus megnyitó beszédében így fogalmazott: ”A magyar nemzet az Egyháznak olyan fennkölt szenteket adott, akiknek homlokán a hit és a tökéletes eucharisztikus élet dicsfénye ragyog.” A füzetet rövidesen egy szabadtéren megcsodálható kiállítás létrehozása is követte.

Advent első vasárnapjától kezdődően 18 nagy alakú installáció kerül ki a Mindszentyneum előtti térre, az egész sorozat Szenteste lesz teljes, amit Vízkeresztig nézhetnek meg az érdeklődők. A rendhagyó adventi naptár Kállai Nagy Kriszta grafikus illusztrációi alapján készült. A kiállított boldogok és szentek kicsinyített másai a kegytárgyboltban finom csokoládé formájában megvásárolhatóak.

A Mindszenty József Látogatóközpont is csatlakozott az Egerszegi Advent programsorozatoz, így a szabadtéri tárlat mellett Szent Miklós várással hangolódhatunk az ünnepekre. December 5-én hétfőn, 16 órakor a Brumi Bandi Banddel közös zenéléssel és énekléssel hívogathatják a gyerekek Szent Miklós püspököt. A legszebben éneklő gyermek lesz az, aki meggyújthatja az adventi koszorún a második gyertyát. A programon közreműködik a Nagycsaládosok Zalaegerszegi Egyesülete.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában