A bronzban találta meg saját szabadságát

2022.09.21. 19:00

György Albert szobrászművész otthonra lelt Újudvaron

Miközben a művészetben nagyon korán megtalálta saját útját, addig magánéletét a folyamatos mozgás, útkeresés jellemezte. György Albert sorsa nemrég újabb állomáshoz érkezett, miután úgy döntött, hogy a Genfi-tó partjáról átteszi székhelyét a festői szépségű Újudvarra, ahol megvásárolt és felújított egy kúriát, melynek egyik épületrészében alkotásai láthatók. Az erdélyi születésű szobrásszal a múlt heti galériamegnyitón sikerült szót váltanunk.

Pásztor András

György Albert saját, újudvari galériájában

Forrás: Gergely Szilárd / Zalai Hírlap

– A romániai Lövétén születtem, de már elég korán, 12 éves koromban elkerültem a marosvásárhelyi művészeti szakközépiskolába, ahol nagyon sok gyakorlati tudnivalót sajátítottam el a szobrászattal kapcsolatban – emlékezett vissza György Albert. – A képzőművészeti lí­ceum után Bukarestbe kerültem, ahol elvégeztem a képzőművészeti főiskolát, majd Szatmárnémeti következett, ahol tulajdonképpen kialakult a stílusom végső formája. Romániában ugyan elismert művésszé váltam, de a diktatúra elviselhetetlen nyomása egészen Svájcig űzött, ahol mindent elölről kellett kezdenem. Szerencsére sikerült beilleszkednem, és az ott töltött évek termékenynek bizonyultak. Ugyanakkor a lelkem nem nyughatott, a honvágy egyre erősebben tört a felszínre, biztosan tudtam, hogy magyar földön szeretnék élni. Ezért egyre intenzívebben kezdtem keresni a megfelelő életteret, amit végül itt Zalában, ebben a csendes falucskában, Újudvaron találtam meg.

Forrás: Gergely Szilárd / Zalai Hírlap

György Albertet Magyarországon sajnos még kevesen ismerik, ám Európa nyugati részén komoly szakmai sikereket ért el, számos munkáját vásárolták meg svájci, francia, német, kanadai, ausztrál és amerikai magán- és közgyűjtemények számára. Szobrai szinte kivétel nélkül bronzból készülnek, mint mondja: ebben az anyagban találta meg a saját szabadságát.

Forrás: Gergely Szilárd / Zalai Hírlap

– A bronz, mint anyag, nagyon drámai és dekoratív, ráadásul az időtlenség képzetét kelti, így rendkívül alkalmas az örök érvényű gondolatok, érzelmek ábrázolására – mondta a szobrászművész, aki az alkotás folyamatáról elárulta: először agyagból alakítja ki az elképzelt formát, ahogy a szobrászok általában, és ezt követően erről lehet negatívot venni, majd kiönteni a kész alkotást. – Itt Újudvaron van már műtermem, de öntödét nem építettem. Ha elkészülök egy-egy mintával, majd valamelyik öntödében kiöntetem.

Forrás: Gergely Szilárd / Zalai Hírlap

A újudvari kúriában kialakított galériában jelenleg 45 alkotás látható, ezek többsége a svájci időszak termése. A szobrok zöme – nyilván a hely adottságai miatt – kisméretű, de még így is magával ragadó az az érzelemgazdagság és üzenet, amit közvetítenek. A kontrasztok, az éles törésvonalak vonzzák a tekintetet, s miközben elmélyedünk a részletekben, azt vesszük észre, hogy libabőrösek lettünk.

Forrás: Gergely Szilárd / Zalai Hírlap

– Remélem, hogy itt Zalában, az új választott otthonomban is sok inspiráció ér, amit aztán szoborba önthetek – mondta György Albert, akit a múlt heti galériamegnyitón rengetegen tiszteltek meg jelenlétükkel, többek között Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője, aki „Isten hozta” felkiáltással fogadta zalai polgárrá az alkotót, majd ama reményének adott hangot, hogy Nagykanizsán és több másik dél-zalai településen is lesz lehetőség egy-egy György Albert által álmodott és készített köztéri alkotás elhelyezésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában