Art udvar

2022.07.06. 08:30

Rendkívül népszerű a gyenesdiási sorozat

A végéhez érkezik az Art udvar-sorozat a településen, amely négy egymást követő szerda estére kínált minőségi kulturális élményt a vendégeknek.

Péter B. Árpád

Irodalom és muzsika találkozása. Szálinger Balázs és Szűcs Krisztián közös estje kirobbanó sikert hozott

Forrás: ZH

A programsorozat a Községházi esték újragondolásaként született meg tavaly, nyári rendezvényként. Elődjének alapkoncepciója az volt, hogy a községháza nagytermében komolyzenei hangversenyek várták az érdeklődőket.

– Amikor vezetőként ideérkeztem, mindezt úgy gondoltam tovább, hogy a Pásztorház és a községháza közötti gyönyörű udvar ideális rendezvényhelyszín, ahová színpadot állítottunk, s nyitottunk más műfajok, művészeti ágak, stílusok felé is – fogalmazott Szabó Zsolt, a József Attila Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója. – Így kapta az új sorozat az Art udvar elnevezést, amelynek koncepciója röviden úgy összegezhető: művészetek találkozóhelye. Már tavaly is volt olyan este, amikor több műfaj randevúzott nálunk, idén pedig ez lett a meghatározó tematika, s leginkább az irodalom és a zene kettőse vonul végig a négy szerda estén.

Előbb Karafiáth Orsolya és Takáts Eszter lépett fel, majd a Szűcsinger – vagyis Szűcs Krisztián, a Heaven Street Seven alapítója és Szálinger Balázs író-költő – közös produkciója következett, a múlt héten pedig a Percussion Project Pécs varázsolt ritmusból zenés mesét a Pásztorház udvarán.

Július 6-án, szerdán pedig 20 órától a 29 éves múltra visszatekintő, számos hazai és nemzetközi zenei verseny megnyert, Prima-díjas Kuna Vali és Testvérei rézfúvós kvartett muzsikál. Róluk előzetesen Szabó Zsolt megjegyezte: ez egy izgalmas fúziós projekt, érdekes műfaji házasításokkal, programjukban megtalálni a jazz, a pop, a swing és a blues elemeit is, a vendégeket pedig emellett egy helyi borászat is várja.

Felvetésünkre a József Attila Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója azt mondta: ez a program – akárcsak Gyenesdiás többi rendezvénye – a helyieknek, környékbelieknek és a turistáknak, kirándulóknak egyaránt szól, hiszen „nem szabad kettéválasztani, megkülönböztetni a közönséget lakhelye szerint”. A lényeg, hogy kultúra- és művészetkedvelő, az értékek iránt érdeklődő, kimozdulni vágyó embereket várnak, mindegy, honnan érkeznek.

– Talán pont ez lehet a fő vonzereje az Art udvarnak, amelynek két éve alatt folyamatosan emelkedik a látogatottság – tette hozzá Szabó Zsolt. – A múlt héten például már alig-alig fértünk el a Pásztorháznál, ami azt mutatja: igény van erre a sorozatra helyben s a turisták körében is, a közönségünk soraiban pedig nagyjából egyenlő arányban vannak jelen a gyenesdiásiak és a hozzánk látogatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában