Ne kukoricázzunk, hanem játsszunk!

2022.07.14. 11:45

A zalaegerszegi Pozvai Andrea csuhé társasjátéka a Gazdálkodj okosan! népi változatának is tekinthető

Izgalmas és szórakoztató társasjáték kukoricacsuhé bábokból, miközben megismerjük Göcsej népi hagyományait, szokásait vagy építészetét? Mindez lehetséges, ugyanis Pozvai Andrea tíz évvel ezelőtt olyan játékot fejlesztett, ami semmit sem vesztett népszerűségéből.

Mozsár Eszter

Pozvai Andra célja, hogy minél többen megismerjék népi értékeinket

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Az ember nemcsak társas, hanem játékos lény. Ha pedig a homo sapiens e két fontos jellemzőjét összekötjük, akkor elmondhatjuk, hogy a társasjáték mindig is a kedvelt tevékenységek közé tartozott. Pozvai Andrea zalaegerszegi bőrtárgy- és népi játékkészítő és testvére, Pozvai Szilvia évek óta rendszeres résztvevője a Göcseji Dombérozó programjainak, ahol mindig szívesen hívják a fent említett kellemes időtöltésre a látogatókat. Legközelebb vasárnap délután a Nagylengyel melletti Kőhegyen találkozhatnak velük az érdeklődők. Andrea éppen tíz éve szabadalmaztatta a Göcseji kukoricás társasjátékot, amivel elnyerte a Népművészet Ifjú Mestere kitüntető címet. 2001-től tagja a Zala Megyei Népművészeti Egyesületnek.

A léptető figurák is csuhéból készültek
Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

– A játék megalkotása előtt kutatómunkát végeztem, például a nagykanizsai Thury György Múzeum játékgyűjteményét tanulmányoztam, ezenkívül megnéztem a kávási tájházat, a Göcseji Falumúzeum épületeit, játékait. 2012-ben igazából második nekifutásra pályáztam a címre, előtte egy évvel a bíráló szakember javaslatára fűztem össze a különféle népi játékokat, s akkor jött a gondolat, hogy keretet adjak ennek az ötletnek. Így lett a skanzenben látható, négy oldalról kerített boronaház a játék alapja. Az volt a célom, hogy bemutassam egy egész esztendő népszokásait, az évszakok változásait, a parasztgazdaság használati eszközeit. Emellett megismerhetjük elődeink viseletét, megtudhatjuk, hogy milyen állatokat tartottak, de betekintést nyerhetünk a paraszti gasztronómiába is. Utóbbihoz Ábrahám Gézáné Vasi, zalai parasztételek című könyvét hívtam segítségül, amit gyerekkorom óta használtunk édesanyámmal, a nővérem pedig népi gasztronómiával foglalkozik, így sokat segített ő is. Természetesen nem kellett sokat keresgélnünk, mivel a játék alapja a kukorica, így olyan ételek receptjei találhatók meg, mint a kukoricakása, -gánica vagy -prósza. A léptető figurák és a különböző állomásokon látható tárgyak mind csuhéból, torzsából, kukoricaszárból készültek, tehát hasznosítottam az egész növényt. Komplex alkotás, mivel az építészet, a viselet, a népszokások mellett megjelenik a tájnyelv is. Ez a játék egy kicsit a Gazdálkodj okosan! népi változata. Nem az a lényeg, hogy valaki hamar végigérjen, hanem hogy minél több tudással gazdagodjon.

A kézműves foglalkozásokon ilyen bábuk is készülhetnek
Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Andrea elmesélte, hogy készült már egyedi megrendelésre is a kézműves társasjátékból, így találhatunk egy-egy ilyen példányt Káváson, Budapesten és az ország több területén. 2015-ben az Országos Népművészeti Kiállításon Arany oklevéllel térhetett haza. Számára nagyon fontos, hogy minél szélesebb körben megismerkedjenek a tíz éve kifejlesztett, sokak által megkedvelt játékkal.  

Azt is megtudtuk, évek óta hagyomány, hogy a testvérek megjelennek a Dombérozón, igaz, ott egy kicsit változtattak a játék menetén. Jártak már Kustánszegen, Becsvölgyén, idén Kőhegyen találkozhatnak velük.

Gazdálkodj okosan! kicsit másként
Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

– Szilvi ötlete volt, hogy az egészet helyezzük egy göcseji település portájába, amivel sokkal izgalmasabb, életszerűbb lett a játék. A látogatók így személyesen is ott érezhetik magukat a múltban és ebben a környezetben, egyszóval megelevenedik a 19. század vége és a 20. század eleje. A játék mellett kézműves foglalkozásokon készíthetik el ezeket a figurákat a résztvevők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában