Petőfi-­bicentenárium

2022.03.12. 18:00

Petőfi-szobrot állíttatna a muravidéki magyar közösség

A közelgő Petőfi-­bicentenárium jegyében szobrot állíttatna a magyar költészet kiemelkedő alakja tiszteletére a muravidéki magyar közösség. Az életnagyságúra tervezett emlékmű helyét Mariborban képzelték el.

Gyuricza Ferenc

Soós Mihály

Forrás: Gyuricza Ferenc/Zalai Hírlap

Az ötletgazda, Soós Mihály, a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet igazgatója elmondta: az 1823. január elsején született Petőfinek nincs szobra Szlovéniában, bár kultuszát ápolja az ottani magyarság. A Muravidéken több kulturális egyesület is viseli a nevét. 
 

 

– Az életnagyságúra tervezett bronzszobrot Mariborban, a tizenkilencedik századi nevén Marburgban szeretnénk felállítani, hiszen ott biztosan járt Petőfi Sándor, míg a Muravidéken tudomásunk szerint nem fordult meg – tette hozzá Soós Mihály. – Maribori látogatásáról tanúskodik, hogy ott írta A Dráván című versét, ezt a cím alatti megjegyzésben és a keltezésben is megjelölte. A szoborfelállításról már egyeztettünk a maribori városvezetéssel, ők is támogatják kezdeményezésünket. Jelenleg a költségek előteremtésén dolgozunk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában