Frissen Zalából

2021.12.04. 07:00

A kultúra vidám napja Lendván

A legismertebb szlovén költő, France Preseren születésének évfordulóján tartják a kultúra vidám napját a szomszédos országban. A jeles dátumhoz számos kulturális program kapcsolódik.

Gyuricza Ferenc

Baumgartner Dubravko Rajcsók Attila Időmag című bronz kisplasztikájánál. A falon Lipovics János bronz domborművei

A Lendvai Galéria és Múzeum két új tárlatának megnyitóját időzítette erre a napra. Az egykori Bánffyvár pincéjében A láthatón túl címmel a nemzetközi hírű, idén húszesztendős Raketa belsőépítészeti formatervezési stúdió két vezetője, Katjusa Kranjc és Rok Kuhar mutatja be munkáit, míg a felújított padlástérben a tavalyi és idei bronzöntő-szimpóziumokon készült szobrokkal kibővített kisplasztika-gyűjteményt tárta az intézmény az érdeklődők elé.

Baumgartner Dubravko Rajcsók Attila Időmag című bronz kisplasztikájánál. A falon Lipovics János bronz domborművei

Utóbbi kiállítás kapcsán Baumgartner Dubravko igazgató elmondta, a 2020-as és 2021-es esztendő művésztelepein készült alkotásokkal immár mintegy 150 darabból álló, igen gazdag és értékes bronz kisplasztikai gyűjteménnyel rendelkeznek, ami a szomszédos országban egyedülállónak tekinthető. Ahogy eddig minden alkalommal, úgy 2021-ben is voltak magyarországi vendégei a szimpóziumnak, Rajcsók Attila és Lipovics János egyaránt visszatérő vendég már náluk. A lendvai Király Ferenc szintén állandó résztvevője a bronzöntő műhelynek, idén is jelen volt a művésztelepen.

A Munkácsy-díjas Király Ferenc egyik alkotása a galériában
Fotók: Gyuricza Ferenc

A belsőépítészeti tárlat 2022. június 1-jéig tekinthető meg a galériában, a bronz kisplasztikai gyűjtemény az intézmény állandó kiállításai közé tartozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában