kulturális és művészeti tevékenység

2021.09.21. 11:00

Zalai egyesületek is nyertek a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán

A hazai és határon túli művészeti tevékenységek korábban meghirdetett támogatási lehetőségeiről döntött a napokban a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) több szakkollégiuma. A nyertes pályázók között ezúttal is akadnak zalai érdekeltségek.

Gyuricza Ferenc

A színházművészeti ­kollégium a hottói Boráros Milada részére 350 ezer forintos alkotói támogatást nyújt, ezzel a Johannes doktor Faust, avagy borzadályos komédia ördögökkel című bábelőadás szövegkönyvének megírásának költségeihez járult hozzá az NKA. A milejszegi Domokos Ilona a debreceni Vojtina Bábszínházban megvalósuló hospitálásokra kapott 500 ezer forintos alkotói támogatást. A Griff Bábszínház a Nyelv­öltögető munkacímű előadás létrehozásához nyert 1,2 millió forintot, a szepetneki Civil Mozgó(kép) Világ Alapítvány pedig a Teljes lényeddel című Polcz Alaine-est továbbjátszására kapott 500 ezer forintot.

A képzőművészeti kollégium a Kisrécsére bejegyzett Kortárs Művészetpártoló Alapítványnak 800 ezer forintot biztosított a XXIX. Ludvig Nemzetközi Művésztelep megrendezésére, s 400 ezer forintot a Keresztury VMK-nak a XXIX. Gébárt ­Nemzetközi Művésztelep költségeire. A Keresztury VMK-nak még egy sikeres pályázata volt, ugyancsak 400 ezer forintot kaptak a 65 éves Nagy Kálmán festőművész jubileumi tárlata megrendezésére. A zalaegerszegi Horváth László szobrászművész 70 éves jubileumi kiállításának megrendezését 500 ezer forinttal támogatta az NKA. Utóbbi két projekthez katalógus készítése is tartozik. A képzőművészeti kollégium szintén döntött alkotói támogatásokról, a zalaegerszegi Bóbics Diána 400 ezer, míg a szintén a megyeszékhelyen élő Tánczos György, illetve a szentliszlói Olasz Ágnes 300-300 ezer forintot vehet fel.

A zeneművészeti kollégium a Keresztury VMK-nak a Pannon Filharmonikus Zenekar és a Budapesti Kamarazenei Műhely koncertjeinek megrendezésére, a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar Egyesületnek pedig a Zenéről pár percben című online sorozat újabb darabjainak elkészítésére biztosít 400-400 ezer forintot. Utóbbi koncertek megrendezésére is kapott támogatást, 600 ezer forintot.

A filmművészet ­kollégiuma a hazai szabadtéri vetítések, kert- és autósmozik tevékenységének ösztönzésére, valamint a magyar nemzeti filmvagyon láthatósága növelésére írt ki pályázatot, ennek a döntési listáján ugyancsak a Civil Mozgó(kép) Világ Alapítvány nevét találtuk meg, a civil szervezet hárommillió forintot nyert Hazai Hetedik Hetek tematikájú szabadtéri vetítések megrendezésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában