Frissen Zalából

2021.09.08. 13:54

Pénteken a Boeing, Boeing című vígjáték bemutatóját tartják a Hevesi Sándor Színházban

Még a karantén idején találtak rá a színdarabra, most nyújtják át a közönségnek. Pénteken mutatják be a Hevesi Sándor Színházban a Boeing, Boeing című vígjátékot, a francia Marc Camoletti (1923-2003) darabját.

Arany Horváth Zsuzsa

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

A szerző 1960-ban vetette papírra a történetet, amely oly sikeres, hogy folyamatosan szerepel a magyar színházak repertoárján, jelenleg Pécsett és Székesfehérváron látható. S péntektől Zalaegerszegen, a teátrum direktora, dr. Besenczi Árpád rendezésében.

– A jóvágású, nagymenő üzletember és a csetlő-botló figura kettősére, valamint három, illetve négy nagyon eltérő karakterű nőre épülő darab minőségi bulvár, ami illeszkedik a hagyományos vígjátéki sorozatunkba, bár ezesetben több a verbális poén, mint az akcióbeli, tehát nem eltúlzóan harsány – mesélte tegnap délelőtti próba előtti percekben a rendező, aki mindig hangsúlyozza, a darabok színreállítását a színészet felől közelíti, tudja, érzi, milyen megoldások működnek jól a színpadon.

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

– Érdekes, hogy a bevett vígjátéki séma, a sikeres férfi és az ügyetlen fickó köré három (légi kísérő) hölgyet teremt a darab, hozzájuk másképp kell viszonyulni. Örülök, hogy három ifjú színművésznőnk számára jó tanoda ez a játék, akik mellett Ecsedi Erzsébettel is találkozik a néző, így láthatja, nem szégyen a fiatalnak a nagyoktól tanulni. A technika furfangos dolog, mivel a vígjáték csak látszólag tűnik könnyű feladatnak, tulajdonképpen pergő, feszes ritmust követel, ráadásul végig emelkedő fordulatszámon. Ez a műfaj nem engedi meg, hogy hosszan elgondolkodjunk, lassan válaszoljunk, reagáljunk, nem lehet felesleges hatásszünetet tartani. Ha a tartalmat nézzük, szól a barátságról, a hűségről, a főnök-beosztotti viszonyról, arról, hogy két ember hogyan szereti meg egymást, és hogyan szeret ki egymásból.

Urházy Gábor László és Kiss Ernő hasonló karaktereket mutat majd, mint a Kölcsönlakás című komédiában. Az életművész három menyasszonyát Magyar Cecília, Dura Veronika és Kovács Virág alakítja.

– Hűvös angol, édes francia és szenvedélyes olasz hölgyet lát majd a közönség, olyan gyönyörű lakásdíszletben, amiben az ember szívesen lakna is – tette hozzá Besenczi Árpád, Mészáros Tibor díszlettervező munkáját dicsérve. – A jelmezek is pontosan illenek a személyiségjegyekhez, Szőke Julianna fantáziájának köszönhetően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában