Frissen Zalából

2021.09.08. 08:00

Mesék a szappanbuborékból címmel jelent meg Zalaapáti mesekönyve

Bemutatták a település mesekönyvét, amelynek szerzője, Apáti Kovács Béla már nem érhette meg az ünnepi pillanatot. A község – posztumusz – Zalaapátiért Emlékéremmel ismerte el munkásságát és a szülőföldjéhez való hűségét.

Péter B. Árpád

mesekönyv bemutatója és a díj átadása után (b–j) Vincze Tibor, Nagyné Molnár Júlia, a kötet illusztrátora, özv. Kovács Béláné, Kovács Ákos, valamint Csertán Mária és Kovács Katalin, a kiadást segítő közalapítvány képviselői

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Péter B. Árpád

Kovács Béla Zalaapátiban született, az irodalomhoz pedig hamar közel került, hiszen nagyszülei meséin nőtt fel, majd maga is sokat olvasott, idővel pedig verseket írt, és mivel megtanult eszperantóul, tudományos-fantasztikus munkáit ezen a nyelven is publikálta. Később Kaposváron alapított családot, első kötete 2012-ben jelent meg a Szövetség Kiadó gondozásában, s a Holnap című folyóiratban, illetve online publikálta munkáit. Szülőfalujának tiszteletére és a boldog gyermekévek emlékére vette fel az Apáti írói előnevet.

A mesekönyv bemutatója és a díj átadása után (b–j) Vincze Tibor, Nagyné Molnár Júlia, a kötet illusztrátora, özv. Kovács Béláné, Kovács Ákos, valamint Csertán Mária és Kovács Katalin, a kiadást segítő közalapítvány képviselői
Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

Vincze Tibor, Zalaapáti polgármestere azt mondta a pedagógus szerzőről: a falu ügyei iránt még a távolból is érdeklődött, figyelemmel kísérte a település életét, de az csak véletlenül derült ki a község első embere számára, hogy Kovács Béla meséket is ír.

– Amikor online formában elolvastam ezeket a kedves történeteket, felsejlettek a hajdani Zalaapáti képei, a kora ifjúkor kedves emlékei s karakterként barátai, tanárai, nagyszülei – elevenítette fel Vincze Tibor.

Ezután felgyorsultak az események, a település mintegy hárommillió forintot nyert az agrártárca értékőrző hungaricum pályázatán a Mesék a szappanbuborékból című kötet kiadására, amelynek előkészítésében Apáti Kovács Béla is részt vett, egészen tavaly augusztus 2-i váratlan haláláig. A 68 éves korában elhunyt író örökébe fia, a középiskolai tanárként dolgozó Ákos lépett, aki tördelőszerkesztő felesége segítségével végül összeállította a kötetet, amelyet az elmúlt hétvégén, Zalaapáti búcsúünnepén és falunapján mutattak be.

A több mint 700 példányból elsőként az óvodába, majd az iskolába járó gyerekek családja kap egy-egy kötetet, később pedig a település valamennyi háztartásába eljuttatják a mesekönyvet.

A képviselő-testület úgy döntött, hogy – posztumusz – Zalaapátiért Emlékéremmel tünteti ki Apáti Kovács Bélát, a díjat özvegye, Kovács Béláné vette át a könyvbemutatón, amelyen a kötet kapcsán Kovács Ákos azt mondta: a mesék által maga is kötődik a településhez.

– Béla, bár elszármazott, haláláig ragaszkodott Zalaapátihoz, büszke volt arra, hogy ehhez a közösséghez tartozik, mi pedig úgy gondoltuk, ezzel a díjjal is példaként állítjuk mindannyiunk elé – mondta Vincze Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában