Frissen Zalából

2021.09.14. 07:00

A Prove nyerte az Öröm a zene országos tehetségkutató-verseny zalai elődöntőjét

A modern popzenét játszó fővárosi Prove nyerte az Öröm a zene országos tehetségkutató-verseny zalai elődöntőjét. Ők korábbi győzelmükkel már kiérdemelték az országos döntőben való szereplés jogát, így a zsűri a hévízi Fegyverneky Leventét juttatta még tovább.

Gyuricza Ferenc

A tehetségkutató győztese, a Prove zenekar

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

Az Öröm a zene Magyarország legnagyobb hangszeres tehetségkutató-versenye, győztese több millió forintos támogatásban részesül. A budapesti döntőbe a megyei, illetve határon túli területeken megrendezett tehetségkutatók nyertesei jutnak tovább. Zalában évek óta az Artisztika Zeneművészeti és Kulturális Egyesület a program társrendezője, a Mutasd Meg Magad rendezvénynek rendszerint az Apáczai Művelődési Központ biztosít helyet.

A zalai verseny kapcsán Wohner Csaba, az Artisztika Egyesület elnöke lapunknak elmondta: idén 14 előadó pályázott, ebből a mezőnyből a zsűri előválogatás alapján tízet juttatott tovább az élő bemutatkozásra, ám végül heten jelentek meg. A győztes a budapesti Prove lett, amelynek gitárosa, Tury Krisztián a legjobb hangszeres teljesítményért járó Újfalusi Gábor-díjat is elnyerte. A II. helyen Fegyverneky Levente végzett, a III. a muravidéki kötődésű Peter’s Pan lett.

A tehetségkutató győztese, a Prove zenekar
Fotó: Gyuricza Ferenc

A verseny kapcsán Andrásik Remo, a programsorozatot szervező Hangszeresek Országos Szövetségének elnöke elmondta: országos összevetésben Zala megye könnyű­zenei szempontból enyhén elmaradottnak tűnik, s ezt nemcsak az itt működő előadók viszonylag kisebb száma, hanem azok zenei világlátása is mondatja vele.

– Egyfajta elzárkózás jellemző, mintha nem élnének azokkal a lehetőségekkel, amik szinte az egész országban elérhetőek – fogalmazta meg Andrásik Remo. – Fiatal tehetség itt is akad szép számmal, ám azok a csatornák nem nyíltak meg előttük, amik révén mások jobban tudnak érvényesülni. Ez a klubhálózat hiányában éppúgy jelentkezik, mint az országos programoktól, például a Hangszert a kézbe rendezvényeitől való elzárkózásban. Fegyverneky Levente ugyanakkor jó példa, hogy ilyen közegben is lehet eredményt elérni. Ő vándorlélek, akit nyitottsága révén rengeteg inspiráció ért. Számos zenekarban játszott, sok műfajban kipróbálta magát, ennek előbb-utóbb meglesz az eredménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában