Gobelin, festészet, pálinka

2021.08.27. 11:00

Igyekszik pótolni az elmaradt programokat, élményeket a Balatoni Múzeum

Németh Péter, a keszthelyi intézmény igazgatója emlékeztetett: a pandémia miatt csak május 1-jén nyithattak ki, ezért tavaszról átkerült a Pelso kerámia- és gobelinbiennálé, amely szeptember 18-án kezdődik, témája pedig a halászat lesz.

Péter B. Árpád

A kiállításmegnyitó a kulturális örökség napjaira esik, és ennek részeként a Balatoni Múzeum neobarokk épületét is szeretnék bemutatni a látogatóknak, tárlatvezetéssel. Egy hétre rá, szeptember 25-én pedig kezdődik a jubileumi, 50. kisgrafikai biennálé.

Németh Péter felhívta a figyelmet: a Castrum Virtuale című, a fenékpusztai római erődöt bemutató kiállítás a virtuális térben is látható, és a múzeum honlapjáról elérhető.

Október 1-jén kezdődik a Múzeumok Őszi Fesztiválja, melyhez a keszthelyi intézmény idén is csatlakozott. Ekkor nyílik Az élet vize – a pálinka története című időszaki kiállítás, a megnyitón kóstolni lehet majd párlatokat, „a vírusok ellen is védekezve”, tette hozzá a múzeumigazgató.

Az október – ha a jár­ványügyi szabályok engedik – nem telhet el festészet napja és MŰSZAK-kiállítás nélkül, a pálinkához kapcsolódva pedig köszönetet mondanának az egészségügyi dolgozóknak, nekik speciális tárlatvezetést és kóstolót szerveznek.

A Balatoni Múzeum igazgatója elmondta azt is: az őszi szünetben a gyerekeket várják természettudományi és néprajzi tematikával, 23-án pedig keszthelyi barangolásra hívják a fiatalokat és az idősebbeket, akik az intézmény által összeállított felfedezőlappal, kerékpáron vagy gyalogosan járhatják be a város értékeit.

A Balatoni Múzeum ősztől több új múzeumpedagógiai foglalkozást és szakkört indít útjára, például nemezelni is tanulhatnak majd az érdeklődők – árulta el Németh Péter, aki arról is beszélt: egy-egy program erejéig elhagyják a múzeumot, és óvodákban, iskolákban, sőt a zalaapáti polgármesteri hivatalban is jelen lesznek programokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában