Frissen Zalából

2021.06.18. 15:00

Gaál Károly verseit középiskolás diákok illusztrálták

Születésének 80., halálának 10. évfordulóján posztumusz verseskötete jelent meg Gaál Károly (1940-2011) könyvtárosnak.

Matyovszky Márta

Mészáros Réka, Farkas Rebeka, Kovács Mária, Takács Tamara, Bem Viktória

Fotó: Matyovszky Márta

Megkapó esemény helyszínévé vált múlt pénteken kora ­délután a Deák téri park. A valamikori szabadtéri színpad helyén bukolikus hangulatú fellépőhelyet talált rendezvénye számára a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár: Gaál Károly posztumusz verseskötetét mutatta be a kiadó, Kiss Gábor igazgató. A költő könyvtárosként tevékenykedett, közben életének 13 éves szakasza Zalalövőn zajlott, ahol a művelődési ház vezetőként kultúraszervezői tevékenységet bontakoztatott ki. A visszaemlékező igazgató felidézte, mikor fiatalabb kollégaként asztalszomszédja volt irodájukban Gaál Károlynak, akit betegség kényszerített nyugdíjba 49 évesen.

Mészáros Réka, Farkas Rebeka, Kovács Mária, Takács Tamara, Bem Viktória

A 12 verset tartalmazó karcsú kötet megvalósításában közreműködtek a leszármazottak, a három felnőtt Gaál-gyerek, Péter, Eszter és Zsuzsanna, valamint családtagjaik és barátaik is. Illusztrálására pályázat nyomán középiskolások kaptak lehetőséget, így szép ívet nyert a 250 példányos kiadvány és a bemutató program együttese. A rendezvényen minden közreműködőnek, támogatónak köszönetet mondtak, az illusztrációkat készítő öt diák ajándékot is átvehetett.

A kötetbemutatón a Tarsoly Erdélyi Mezőségért Egyesület zenélt, Gaál Zsuzsa és Gaál Péter édesapjuk egy-egy versét szavalta el. A költő kedves népdala is elhangzott az alkalmi színpadon. A közönség soraiban ott ültek a megvalósuláshoz pénzadománnyal, szervezői, nyomdai vagy más természetű segítséggel hozzájárult barátok, tisztelők.

A kötet belső borítója

Kiss Gábor már kötetlen beszélgetésben ecsetelte egy ilyen kiadvány megvalósulásának folyamatát.

– Volt először az idea. Aztán 12 vers, a költői hagyatékból, amikkel megismerkedtünk. Aztán a pályázat, és bejöttek az illusztrációk. Dolgozni kezdtünk, melyik vershez melyik volna a legalkalmasabb – izgalmas szakasz volt – ezután jött a könyvtervező, Orbán Ildikó, aki a szöveg és az illusztráció halmazából megalkotta a könyv küllemét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában