Frissen Zalából

2021.05.29. 07:00

Képek mesélnek a múltról Balatongyörökön

Évtizedekkel ezelőtti időkben kalandozhatunk azon a tárlaton, melyen régi képeslapok és fotók mutatják be, milyen volt Balatongyörök hajdan.

Keszey Ágnes

Június elejéig a Művelődési Házban láthatóak a képek, utána a közösségi oldalon - mondta Villányi Éva

A Balatongyörök anno című tárlat a járványveszély miatti korlátozások enyhítésével a Bertha Bulcsu Művelődési Ház idei első kiállítása. A kiállítás legrégebbi képei– többségük képeslap – az 1900-as évek elejéről származnak. A „legfrissebb” képek pedig az 1970-es évek világát mutatják be. A fotók többnyire helyiek és nyaralótulajdonosok jóvoltából kerültek a tárlatra. A család felajánlásaként egy hagyatékból is láthatnak képeket a tárlatlátogatók: dr. Sólyi József egykori nyaralótulajdonos fotóit. A helytörténeti fotógyűjtemény másik része pedig a kulturális intézmény -főként internetes – kutatásaiból származik. Így adatbázisokból, gyűjteményekből és a látogatók által a Balatongyörök anno közösségi oldalra feltöltött képekből kerültek a tárlatra fotók. A kiállításon rácsodálkozhat a látogató, mennyire más volt még akár csak évtizedekkel ezelőtt is a település.

Június elejéig a Művelődési Házban láthatóak a képek, utána a közösségi oldalon – mondta Villányi Éva
A régmúlt Balatongyörökét mutatják be a fotók

-Érdekes látni a képeket nézegetve, hogyan változtak az egyes utcák képei. Több olyan épületet is láthatunk a fotókon, melyek ma már nem léteznek. A leglátványosabb a Balaton-part átalakulása. A tárlaton bemutatott legrégebbi képen egy facölöpön álló fából készült kabinsort láthatunk a vízen, mellette gyerekek játszanak. De érdemes megemlíteni azt a képet is, mely szintén a strandot ábrázolja a '60-as években: ugyan nem a nyaralószezonban, hanem azon kívül, de lovas szekérrel állnak bent a vízben és itatják a lovakat. Érdekes a Szépkilátó képe is jó pár évtizeddel ezelőttről, amikor még sokkal csupaszabb, kopárabb volt – villantott fel néhány képet Villányi Éva, a Művelődési Ház vezetője. A tárlat június elsejéig látható, de utána a Balatongyörök anno közösségi oldalán is nagyközönség elé tárják a fotókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában