Sugárzó és élettel teli

2020.12.16. 14:00

Régi egyházi énekeket és napjaink karizmatikus dalait is szerepelnek a Sacra Musicorum repertoárjában (videó)

Egy éve alakult meg a kiskanizsai Sarlós Boldogasszony Plébánia karizmatikus zenekara, a Sacra Musicorum, mely szombaton tartja első önálló koncertjét.

Horváth-Balogh Attila

A Sacra Musicorum zenélő tagjai, a kép jobb szélén Magdics János művészeti vezető Fotó: Neumajerné Somogyi Andrea

A karizmatikus zenekar ötletgazdája Nagy Vendel címzetes apát, a helyi plébános volt.

- Amikor két évvel ezelőtt ide kerültem, s tájékozódtam, felmerült bennem, hogy jó lenne összehozni egy zenekart – bocsátotta előre az atya. – Kiskanizsán mindig is létezett gitáros templomi zenekar, de a folyamatosság nem volt biztosított. Első körben a régi tagokat próbáltam megszólítani, sajnos, sikertelenül. Azonban az egyik egyházközségi tagunk, Bálintné Vig Anna a hónap első és utolsó péntekein mindig szolgált gitárral és jelezte, hogy szívesen oktatna gyerekeket. Gyerekek jöttek, csak akkor meg annyi hangszer nem volt, amennyi kellett volna. Ennek orvosolására a misén kihirdettem, hogy akinek van otthon használaton kívüli, vagy felesleges gitárja, ha lehetséges, hozza el nekünk, bocsássa a gyerekek rendelkezésére. Összejött nyolc gitár és 13 gyermek jelentkezett a házi gitártanfolyamunkra. Az első félévben megrostálódott ez a létszám, fele kihullott, a második félévben pedig elment a maradék fele is. Így csupán hárman-négyen, végül ketten maradtak. Ez azonban nem keserített el minket, a tanulási folyamat részének tudtam be. Imádkoztam, hogy a dolog pozitív fordulatot vegyen, s egyszer csak János felesége, Magdics-Rácz Marcsi jelentkezett, hogy megszerveznék a zenekart a megmaradt gyerekek bevonásával. Tavaly októberben csak kétszer próbáltak, majd november első vasárnapján már játszottak is itt, a templomban, a szentmisén. Felemelő érzés volt hallgatni őket...

A Sacra Musicorum zenélő tagjai, a kép jobb szélén Magdics János művészeti vezető Fotó: Neumajerné Somogyi Andrea

Azt már Magdics Jánostól, a Sacra Musicorum – szent zene, muzsika – nevet viselő, „technikai személyzettel” együtt 17 fős zenekar művészeti vezetőjétől hallottuk, hogy a csapat nemcsak családias – már a munkalégkört tekintve – , hanem a szó szoros értelmében családos. Ugyanis a zenekar gerincét három família, a Lőczi, a Neumajer- és a Magdics-család alkotja.

- Dervalics Zoltán akusztikus gitáron játszik és énekel, Neumajer György basszusgitáron játszik, felesége, Neumajerné Somogyi Andrea a közösségi oldalunkra felkerülő videofelvételekért felelős, lányuk, Neumajer Sára énekel; csakúgy, mint Pőczéné Faics Gabriella. Lőcziné Vizvári Mónika hegedűn játszik, lányai, Lőczi Mónika fuvolázik, Lőczi Alíz zongorázik, Lőczi Hanna a templomi vetítésért felel, fia, Lőczi Milán pedig trombitál. Fodor Ákos harsonán remekel, Bálintné Vig Anna akusztikus gitáron zenél és énekel, Szerdahelyi Anna klasszikus gitáron játszik, Csanádi Gergőé a percussion és az ütőhangszerek világa, a nejem, Magdics-Rácz Marcsi zongorán, furulyán játszik és énekel, a fiúnk, Márk dobol és énekel, jómagam pedig szintén énekkel szolgálok és elektromos gitáron játszom – hallottuk Magdics Jánostól. – Habár nemrég alakultunk meg, sikerült egy pályázati kiíráson is nyernünk közel 700 ezer forint értékben hangszereket, melyekkel jelentős mértékben bővíthettük az „arzenált”. Munkánk során arra törekszünk, hogy „hozzuk” a régi, még az idősek által ismert egyházi énekeket, s bevonjuk a repertoárba az új, karizmatikus dalokat is, ennek az egyházzenei műfajnak ma már rendkívül széles irodalma van, tudunk tehát miből válogatni. Ugyanakkor arra is ügyelünk, hogy a hangzásvilágunk változatos, többszólamú legyen és színvonalas, szakmailag erős, sugárzó, élettel teli műsorral örvendeztessük meg a hallgatóságunkat. Azt hiszem, mostanra egész jól összecsiszolódtunk, ennek megcsillantására most szombaton 18 órától sor kerül az első önálló, egyórás karácsonyi koncertünkre, előtte, 17 órakor szentmise lesz. A belépés ingyenes, mindenkit várunk szeretettel a kiskanizsai Sarlós Boldogasszony templomban. Természetesen, a járványügyi előírások betartása kötelező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában