szombaton megnézhető

2020.11.06. 16:30

Monológ a szenvedő földanyáról

A nagykanizsai származású Bazsó Adrienn évek óta Németországban él, és berlini színházakban színésznőként és rendezőként dolgozik.

Benedek Bálint

Fotó: Néder Panni

Három évvel ezelőtt beszélgettünk Adriennel, akkor a berlini állami operaház ifjúsággal foglalkozó szekciójával foglalkozott. Előfordult, hogy 15 vagy akár 30 fiatallal egy évadon át minden héten két órát próbáltak, hogy egy zenés színházi előadást mutassanak be. A kanizsai hölgy többnyire olyan műveket állított színpadra, melyek értéket képviselnek, s történeteikkel, esetleges konfliktusaikkal hatással vannak a nézőkre – fiatalokra és felnőttekre egyaránt.

Fotó: Néder Panni

Ez a fajta küldetéstudata kapcsolja össze a fővárosi Néder Panni rendezővel, akivel 2014 óta rendszeresen dolgozik együtt. Adrienn és Panni most egy monológgal készül, melyet még tavaly novemberben fejlesztettek a „Monológfesztivál” felkérésére. Utóbbi eseményt, amely mindig egy aktuális társadalmi témával foglalkozik, kétévente rendezik meg. A tavalyi téma a klímaváltozás és -krízis volt, mottóját pedig úgy lehetne magyarra lefordítani, hogy „vörös riasztás”.

Fotó: Néder Panni

A fesztivál mindig felkér bizonyos, a független színházi szcénában dolgozó, ismert, vagy éppen feltörekvő izgalmas csapatokat, illetve egyéneket, hogy kifejezetten erre az alkalomba készítsenek egy előadást. Így készült el Adriennék előadása is, ahol a kanizsai hölgy a földanya különböző arcait játssza el.

- A színpadon látható lesz a megerőszakolt női test, a test, amelyből minden zsírszövetet eltávolítottak – írta Adrienn -, a női test, amelybe művi anyagot fecskendeznek. Az angol és német nyelvű előadásban a 4543 milliárd éve tűrő, szenvedő és türelmesen várakozó nő végre feltámad hamvaiból és teljes önvalójában mutatkozik meg: kérdez, ordít, vagy énekel. Párbeszédbe lép a bőr felszínén lakó gyermekeivel. A soMermaids (Panni és Adrienn társulata) szókimindó, felnőtteknek szóló előadása egy poétikus punk monológban mutatja be a Föld perspektíváját, és hangot ad minden nőnek, akik földanyaként kérdezik: Mit csináltatok a testemmel? November 7-én szombaton 20 órakor, alábbi linkre kattintva: www.twitch.tv/theaterdiscounter lehet megnézni ezt a különleges monológot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában