Ezt láttam az ablakból

2020.09.23. 10:00

Karanténpályázat Hévízen: a közönségdíjas műre majdnem 30 ezer lájk érkezett

A Belvárosi és az Egregyi Múzeumban láthatók a tavaszi-nyári Ezt láttam az ablakból című képzőművészeti karanténpályázat legjobb munkái. Előbbi helyszínen a gyerekrajzokat, utóbbin a fotókat állították ki.

Péter B. Árpád

Tárlatnyitás előtt az Egregyi Múzeumban. Hermann Katalin az utolsó simításokat végzi

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Péter B. Árpád

A Festetics György Művelődési Központot a veszélyhelyzet inspirálta a pályázat meghirdetésére, a képzőművészeti mezőny anyagát már korábban közszemlére bocsátották, most a másik két kategória legjobb alkotásai kerültek a kiállótóterek falaira.

Mint Hermann Katalin igazgató elmondta, kétszáz gyerekrajz és 333 fotó érkezett, s akadt, aki több képet is küldött. A fotós mezőnyből kiemelkedett Lex Mihály, akiről mostanra kiderült, hogy jogász, vele megosztva pedig egy hévízi fiatalember, Bicsérdi Bence alkotása kapta az első díjat.

Tárlatnyitás előtt az Egregyi Múzeumban. Hermann Katalin az utolsó simításokat végzi
Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

– Az összes képet nyilvánossá tettük a Facebook-oldalunkon – folytatta Hermann Katalin –, amivel az volt a célunk, hogy az embereket elfoglaljuk kicsit a bezártság idején. A sikerre pedig jellemző, hogy a végül közönségdíjas munkát a múlt hét végéig 29 ezren(!) lájkolták. A fotók mezőnyében sok kedves természetképpel találkoztunk, de több olyan is akadt, amely művészi értékkel bírt.

A gyerekrajzok pedig gyönyörűek, zseniálisak, szögezte le Hermann Katalin, s öröm, hogy a többségükön látszik, nem nyúlt bele felnőtt, szülő vagy tanár. Mindkét kategóriára igaz, hogy szinte az ország valamennyi szegletéből, sőt még a határon túlról is érkeztek pályaművek.

A fotós kiíráson megosztott első díjat nyerő hévízi Bicsérdi Bence lapunknak elmondta, az mozgatta, hogy megmutassa, milyen világ köszöntött ránk a karanténnal.

– Az Ezt láttam az ablakból mottóból indultam ki – fogalmazott –, de nekem ez majdhogynem lehetetlen volt, hiszen egy kollégium negyedik emeletéről nem sok mindent lát az ember. Ezért ki kellett mennem az utcára, de az ablakot mint témát mindenképpen meg akartam jeleníteni, s szerettem volna, ha mozgó ember is van a képen, amely végül Budapesten, a Lehel tér környékén készült.

Bence, ragaszkodva hévízi gyökereihez, most a fővárosban tanul, OKJ-s képzésen vesz részt, s egyelőre hobbiként fotózik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában