a legjobbak között

2020.07.21. 07:00

A letenyei Horváth Bendegúz versfilmje szerepelni fog az augusztusi Bujtor István Filmfesztiválon

A nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium versmondója, Horváth Bendegúz az elmúlt időszakban sem pihent. A 11. osztályba készülő fiatal egyik versfilmje pedig szerepel az augusztusi balatonszemesi Bujtor István Filmfesztiválon.

Benedek Bálint

Horváth Bendegúz a karanténidőszak alatt sem pihent

Fotó: Németh Dávid

Bendegúz számára a karantén sem telt versek nélkül: a Nagykanizsai Tankerületi Központ iskolapszichológus munkaközössége által meghirdetett, Négy fal között alkotói pályázatra készített KaranténKÉP-karantÉNKÉP című kisfilmjével különdíjat kapott. Több művelődési intézmény felkérését is elfogadva szerepelt például A Vers az, amit mondani kell!, a Vers­Percek, illetve a Minden Napra egy Vers című online költészet ­napi programokon.

Horváth Bendegúz a karanténidőszak alatt sem pihent
Fotó:Németh Dávid

– Nemrégiben szűk körben rendezték meg a Szolnok Televízió országos tehetségkutató versenyének, a MEGAVERS-nek a döntőjét – mondta el a letenyei Bendegúz. – Az elő- és középdöntőben nyújtott teljesítményünk alapján a hetven indulóból mindössze kilencen állhattunk a színészek, költők és színházi művészeti vezetők alkotta szakértő zsűri elé. A döntésük értelmében kiemelkedő művészi teljesítményért dicsérő oklevelet és Szolnok város önkormányzatának ajándékait kaptam meg.

Az ifjú titán rendszeresen szerepel a Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete határokon átívelő, felmenő rendszerű versmondó és versklipversenyén, a Nemzeti VERSenyen. A viadal célja a hagyományos vers- és prózamondó találkozó mellett a klasszikus és kortárs költészet újszerű tolmácsolása, a költészet és a versmondás népszerűsítése, a magyar nyelv tisztaságának és sokszínűségének bemutatása a költészet által és a kulturális identitás erősítése. Az idén Bendegúz Radnóti születésnapjára készített, „Trisztánnal ültem” című versvideójával sikerrel nevezett, továbbjutott az online második fordulóba, ahol egy másik versklip készítése lesz a feladat. Ezúttal Jónás Tamás Anyu, utoljára című költeményét dolgozza fel.

De ami még ennél is jobban felvillanyozta, az az, hogy a tavalyi Nemzeti VERSenyre készített, 25 döntős alkotása között szereplő Ady Endre: Új Vizeken járok című versfilmjét a Magyar Versmondók Egyesülete indította az augusztusi balatonszemesi Bujtor István Filmfesztiválon versfilm kategóriában.

– A filmet a letenyei Jancsi László operatőr fényképezte és rendezte, míg a szereplőtársak a batthyánys barátok, valamint Tislérné Tóth Zsuzsanna intézményvezető-helyettes – mesélte. – A cselekmény egy kamasz jellemfejlődését követi nyomon. A főszereplő fiú a naphosszat rendetlenkedő, pimaszkodó és polgárpukkasztó banda tagja. Viszont látszik rajta, hogy nem teljesen azonosul a csoport értékrendjével, bizonytalanabb, visszafogottabb. Szelídebb srác, olvasás és tanulás közben átértékeli a dolgait, aztán egyszer, amikor a falka megaláz egy lányt, betelik a pohár: nem akar többé a szürkék hegedűse lenni, s addigi környezetének hátat fordítva a szabadságot választja, és a félelmetes új terepre lép.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában