Most csak a honlapon

2020.06.19. 16:00

Halis István hintaszéke a hónap műtárgya

Halis István helytörténész, író, a városi könyvtár és múzeum vezetője tonettjellegű hintaszéke a hónap műtárgya a Thúry György Múzeumban.

Horváth-Balogh Attila

A hintaszéket 2016-ban restaurálták

Fotó: Thúry-múzeum

Kunics Zsuzsa történész-­mu­zeológus elmondta: a gőzöléses technikával, bükkfából készült bútordarab mindkét oldalát S alakban összefonódó, két csigavonalban hajlított rúd díszíti. Talpán három keresztrúd, távtartó adja a stabilitást. A fafelületeket pácolással és lakkozással kezelték. Lekerekített sarkú ülőlapja és hátlapja nádbetétes, a nádfonat hagyományos kézi munkával készült.

A hintaszék – mely egyelőre csak virtuálisan, a közgyűjtemény honlapján tekinthető meg – igen elhasználódott, szúette állapotban került a múzeumba, ülőlapja és támlája szétfeslett, kiszakadt, ám 2016-ban sikerült teljeskörűen restauráltatni.

A hintaszéket 2016-ban restaurálták
Fotó: Thúry-múzeum
Halis István az 1920-as években

Kunics Zsuzsa hozzátette: a hintaszék a múzeumot alapító Halis István személyes használati tárgya volt. A Thúry György Múzeumnak Katalin nevű nővérének unokája ajándékozta 1970-ben eklektikus stílusú mosdószekrényével és a bécsi Schütz Cilli-féle majolikamanufaktúrában készült, bóraxmázas fajansz mosdókészletével együtt. A tárgy leíró kartonján olvasható feljegyzés szerint „Halis István ebben sziesztázott délutánonként, és elgondolkodott Nagykanizsa múltján. Haláláig használta.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában