kultúra

2020.05.14. 15:00

Vers a parton és a peronon – A Hevesi Sándor Színház művészei is részt vesznek az irodalmi akcióban

Három zalai színházi művész is részt vesz a tavaly indult Vers a parton, és az idén debütáló Vers a peronon című irodalmi akcióban.

Arany Horváth Zsuzsa

Mihály Péter, az egyik ötletgazda Fotó: Pezzetta Umberto

A balatonalmádi Aranyhíd Polgári Egyesület vezetője, Czompó Gábor ötlete nyomán, Mihály Péter színművész segítségével valósult meg tavaly nyáron a Vers a Parton program, amely lehetővé tette, hogy Balatonalmádi mindhárom strandján, minden nap fél ötkor elhangozzék egy magyar vers, méghozzá jó pár a kortárs lírikus saját előadásában. A siker kézzelfogható volt, előfordult, hogy fürdésre alkalmatlan borongós délutánokon sokan azért tértek be mégis a strandra, hogy meghallgassák az aznapi szavalatot.

Az idei terveket egyfelől a karantén, másfelől a kedvező fogadtatás bővítette. A szervezők és a színészek az új belépő Alsóörs és Balatonfűzfő önkormányzata mellett ezúttal a MÁV Zrt. vezetését is megszólították az ötlettel. A vasúttársaság is fantáziát látott a szellemes kultúrmisszióban, így idén a „Vers a Peronon” elemmel bővül a nyári versfolyam: a balatoni települések pályaudvarain, többek között Keszthelyen is megszólalnak a hangszórókból a költemények.

Mihály Péter, az egyik ötletgazda
Fotó: Pezzetta Umberto

– Szívmelengető, ahogy Kossuth-díjas színészek is azonnal bekapcsolódtak a megvalósításba – mesélte Mihály Péter színművész. – Így hallhatja a strandoló és utazó közönség Für Anikó, Tóth Ildikó, Gáspár Sándor, Csuja Imre hangját, de Mihály Péter mellett szaval az egerszegi színház két korábbi művésze, Nagy Péter és Holecskó Orsolya is, Veszprémet pedig Halas Adelaida képviseli.

Pitti Katalin Liszt Ferenc-díjas operaénekes egy korábbi felvételével működik közre, a zenészek közül Szűcs Krisztián (Heaven Street Seven, Budapest Bár) és a Vad Fruttikból Likó Marcell mond verset. A szintén a zalaegerszegi megyeszékhely társulatát erősítő Kiss Ernő a felvételeket egységessé tevő narrátori feladatot vállalta, a projekt technikai segítője Köves Marcell hangmérnök, a Hevesi Sándor Színház hangosító tárának vezetője. (Idén 39 vers szerepel a programban.) A zenei szignált a Kanadában élő Teleki Gergő zeneszerző írta, amelyet a 10 éves Mihály Adél ad elő zongorán. Szabó T. Anna, Szálinger Balázs, Kemény István, Géczi János, Varró Dani saját alkotásait mondja, felhangzik többek között Petőfi, József Attila, Ady, Áprily, Illyés Gyula, Radnóti, Reményik Sándor, Zelk Zoltán, Csukás István, Kosztolányi költeménye. Ahogy tavaly, úgy idén is június 4-én, a nemzeti összetartozás napján kezdődik ez a speciális versünnep, a trianoni 100. évforduló okán Juhász Gyula Trianon című verse szólal meg elsőként, Mihály Péter tolmácsolásában.

A verset széles körben „terítő” programban résztvevők felajánlás alapján működnek közre, a felmerülő egyéb költségeket a szervezők teremtik elő. A további tervek között szerepelhet akár zalai strandok és pályaudvarok bevonása, jövőre talán már itt is hallhatjuk a költeményeket két csobbanás között, vagy épp vonatunk indulása előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában