Külön rögzítették a közös éneket

2020.05.11. 17:31

Különleges zenei videoklippel lepte meg közönségét a Farkas Ferenc Énekegyüttes

A Farkas Ferenc Énekegyüttes a járvány idején sem hagyja magára a közönséget. Rendhagyó módon – de a megszokott, magas színvonalon – az internet és a modern technika segítségével lepték meg az igényes muzsika kedvelőit.

Szabó Zsófia

A Farkas Ferenc Énekegyüttes a járvány előtti időszakban városszerte rendszeresen fellépett Fotó: ZH Archívum

A legnépszerűbb zenemegosztó oldalon alig néhány nap leforgása alatt nagyon sokan nézték-hallgatták meg az énekegyüttes legújabb előadását. A csoport az „És míg újra találkozunk” című ír áldással kedveskedett a hallgatóknak. Ráadásul a videoklip is különleges közegben készült.

Baráth Yvette karnagy elmondta: a járványhelyzet kapcsán – számos más csoporthoz hasonlóan – ők is különleges helyzetbe kerültek. Tudták, a színpadot, a közönséget nélkülözniük kell egy időre. Azonban más megoldáson kezdtek dolgozni, azért, hogy megtalálják az utat ahhoz, hogy „lelki táplálékot” nyújtsanak az embereknek.

– Egymást sem szerettük volna elengedni. Szükségünk van egymásra, s a muzsikán keresztül a kapcsolattartásra is. Azonban a személyes találkozásokról sajnos nem lehetett szó. Ezért a modern technikát hívtuk segítségül. Egy alkalmazás révén hetente találkoztunk a világhálón. Rendszeresen próbáltunk a korábban már megszokott időben. Beszélgetéssel kezdődtek ezek a találkozók, amelyek során elhatároztuk, megpróbáljuk így is a közös éneklést. Mindezt azonban sok dolog, köztük az eltérő internet-sávszélesség, a hang időbeli csúszása nehezítette. Így eldöntöttük: kiválasztunk egy dalt, amelyet mindenki a saját otthonában, maga elénekel és rögzít. A felvételeket átküldték a tagok, amelyet mi, a férjemmel, Baráth Zoltánnal hangtechnikailag összeállítottunk. Nagy Szabina kórustagunk pedig a videó vágási feladatait vállalta – mesélte Baráth Yvette.

A Farkas Ferenc Énekegyüttes a járvány előtti időszakban városszerte rendszeresen fellépett Fotó: ZH Archívum

A Farkas Ferenc Énekegyüttes karnagya érdekességként kiemelte: tagjaik családanyák, családapák, elfoglalt emberek, sok teendővel. Időbe telt, míg mindenki elkészítette a saját hanganyagát. A felvételek, a kép- és a hanganyagok rögzítése sem volt egyszerű feladat. Volt, aki a konyhájában, volt, aki a spájzban vagy a gardróbban vette fel dalt. Nem olyan volt a rendhagyó felvételkészítés, mint amikor együtt van az énekegyüttes, és éneklés közben – miként Baráth Yvette fogalmazott – érzik egymás lélegzetvételét. Ez a próbálkozás viszont még inkább megerősítette az együttest abban, hogy jó érzés összetartozni.

– Amikor elkészült a klip, amelyben mind a tizenöt tagunk szerepet kap, felkerült a világhálóra – folytatta Baráth Yvette.

– A különleges koncertünk sok pozitív visszajelzést, elismerést kapott, aminek mindannyian nagyon örülünk. Ami pedig a jövőt illeti, jelen helyzetben – a vírus miatt – még minden bizonytalan. Ami viszont sajnos már biztossá vált, hogy elmarad a generációk találkozója, egy Kóta-rendezvény Nagykanizsán, ahol szintén színpadra léptünk volna. A júniusi horvátországi utunkra, amely egy nemzetközi kórusversenyen való részvétel lett volna, sem kerül sor. Azonban mindentől függetlenül a kapcsolatot ugyanúgy tartjuk egymással, mint eddig. Új darabot fogunk tanulni, szintén az internet segítségével. Továbbra is igényes, értékközvetítő zene tolmácsolására törekszünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában