Faragott történetek

2020.01.20. 08:00

Míves alkotások segítik a betegek gyógyulását Nagykanizsán

Faragott történetek címmel nyílt kiállítása Wegroszta Zoltán fafaragó népi iparművésznek a Kanizsai Dorottya Kórház Erdős László Kórházgalériájában.

Horváth-Balogh Attila

Wegroszta Zoltán egyik gyönyörű alkotásával

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Lengyák István

Wegroszta Zoltán szinte egész életében a fával, annak ápolásával és megmunkálásával foglalkozott, hiszen előbb erdészeti technikumot végezett, majd a soproni egyetemen okleveles faipari mérnökként diplomázott. A fafaragással 25 éve kezdett mélyebben foglalkozni.

Wegroszta Zoltán egyik gyönyörű alkotásával
Fotó: Lengyák István / Zalai Hírlap

Kezdetben kis szobrokat készített, melyeken népi hagyományokat, foglalkozásokat, szakmákat jelenített meg. Később elmerült a domborfaragás rejtelmeiben, s a környező világot, a régmúlt emlékeit, a népszokásokat, a jeles történelmi eseményeket és az erdők világába tartozó jeleneteket, élethelyzeteket örökítette meg. Mellettük mélyen érdeklődött az egyházi művészet iránt is. Szakemberek véleménye szerint több olyan nagyszerű munkája van, melyeknek már rég a város védett képzőművészeti értékei közt kellene szerepelniük.

Wegroszta Zoltán tárlata február végéig tekinthető meg látogatási időben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában