Pillér, kötelék, eligazodási pont

2020.01.24. 07:00

A magyar kultúra napja alkalmából kitüntetéseket adtak át több zalai városban

Megyeszerte ünnepségeket rendeztek szerda este a magyar kultúra napján, több városban elismeréseket is átadtak.

Arany Gábor, Keszey Ágnes, Korosa Titanilla, Szabó Zsófia

A képen a kanizsai kitüntetettek: Tugya Beáta, a Thúry György Múzeum történész-muzeológusa és Horváthné Gelencsér Edit, a Kanizsai Kulturális Központ igazgatóhelyettese, a Hevesi Sándor Művelődési Központ intézményegység-vezetője, művelődésszervező, Balogh László polgármesterrel (balról) és Gábris Jácint bizottsági elnökkel

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Nagykanizsa

Nagykanizsán a város önkormányzata idén is ünnepség keretében köszöntötte a közművelődési és közgyűjteményi intézmények munkatársait. A Móricz Zsigmond Művelődési Házban tartott eseményen Balogh László polgármester mondott köszöntőt. Úgy fogalmazott: örömünnep a magyar kultúra napja.

A képen a kanizsai kitüntetettek: Tugya Beáta, a Thúry György Múzeum történész-muzeológusa és Horváthné Gelencsér Edit, a Kanizsai Kulturális Központ igazgatóhelyettese, a Hevesi Sándor Művelődési Központ intézményegység-vezetője, művelődésszervező, Balogh László polgármesterrel (balról) és Gábris Jácint bizottsági elnökkel Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

– A magyar kultúra pillért, köteléket és eligazodási pontot jelent mindannyiunknál. Minden vonása, motívuma az identitásunkhoz kapcsolódik, meghatározza az életünket. Láthatatlan marad a mindennapokban a több évszázados jelenléte, természetessége. Fontos, hogy a hétköznapokból kiemeljük mindazt, amit a kultúra jelent, legalább egy napra, a Himnusz születésnapján. A kultúra kincseit nem elég őrizni, ápolni, gyarapítani kell, az új generációkat is bevonva, serkentve. A hagyományok tartják egybe és teremtik újjá a közösségeket, így városunk polgárait is. Nemcsak a kultúra őrzése, hanem a gyarapítása is folyamatosan megtörténik, amiért köszönet illet mindenkit, aki ezért dolgozik – fogalmazott Balogh László nagykanizsai polgármester.

Az idei ünnepségen is kitüntetéseket adtak át. Horváthné Gelencsér Edit, a Kanizsai Kulturális Központ igazgatóhelyettese, a HSMK intézményegység- vezetője, Tugya Beáta történész-muzeológus és Aranyásné Anda Nóra könyvtáros munkáját ismerték el.

Zalaegerszeg

Első ízben adták át a Keresztury Dezső-díjat a magyar kultúra napja tiszteletére rendezett gálaesten a zalaegerszegi Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben szerdán. A város közgyűlése által tavaly alapított elismerést kétévente ítélik oda a Keresztury Emlékbizottság javaslata alapján a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézete ajánlására is figyelemmel. A díjat Korompay H. János kutatóprofesszor, a MTA doktora kapta, aki méltó továbbvivője Keresztury Dezső munkásságának, hiszen 2016-ban Arany János munkái címmel megindította az Arany kritikai kiadás új, korszerű digitális sorozatát, amelynek ma is szerkesztője, a készülő kötetek szakmai lektora.

A megyeszékhelyi ünnepség végén készült csoportkép. Balról Gorisek Attila, Vigh László országgyűlési képviselő, Korompay H. János, Balaicz Zoltán polgármester, Fuisz Ádám, Rátóti Zoltán, Czirákyné Tóth Edit és Vizsi György Fotó: Seres Péter / Zalai Hírlap

 

A Kultúra Mecénása díjat az Inter-Tefu Kft. ügyvezetője, Fuisz Ádám vette át. A cég évek óta elkötelezett támogatója a város kulturális életének. Anyagi szerepvállalása komolyan hozzájárul ahhoz, hogy a Hevesi-színház évről évre új darabokat vihet színre. Elismerő oklevelet kapott Vizsi György, a Göcseji Falumúzeum dolgozója, aki a régi mestereket idéző módon adja át tudását, s ily módon kiemelkedő szerepe van az eltűnő szakmák továbbörökítésében, göcseji kulturális örökségünk védelmében. Szintén oklevélben részesült Gorisek Attila, a Keresztury VMK műszaki vezetője, aki 1981 óta dolgozik az intézményben. Személye hosszú évek óta nélkülözhetetlen a város ünnepi, kulturális rendezvényeinek színvonalas technikai megvalósításában. Hasonló elismerésben részesült Czirákyné Tóth Edit, a Deák Ferenc könyvtár munkatársa, aki 36 éve jegyezte el magát a könyvtárosi hivatással, több területen és beosztásban bizonyította rátermettségét. Az est ünnepi műsorában Rátóti Zoltán színművész, Zala megye díszpolgára verseket szavalt, és Liszt Ferenc művei csendültek fel a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar előadásában Sándor János vezényletével, Tóth László zongoraművész – aki az ünnepi esemény szónoka volt – közreműködésével.

A zongoránál Tóth László Egerszegen
Fotó: Seres Péter / Zalai Hírlap

Keszthely

Keszthelyen önkormányzati kitüntetést adtak át a magyar kultúra napján. A díjátadást megelőzően a Balaton Színházban Csótár András, a képviselő-testület emberi erőforrások bizottságának elnöke mondott beszédet. Az ünnepnap legfontosabb mondanivalójaként azt emelte ki, hogy az európai kultúra nem létezhet a nemzeti kultúrák – így a magyar – nélkül, a nemzeti kultúrák pedig a kisebb, helyi kultúrákból, sok más mellett a keszthelyiből is építkeznek.

– Legértékesebb hagyományunk a magyar kultúránk és a legnagyobb kincsünk magyar anyanyelvünk – folytatta Csótár András, majd emlékeztetett nemzeti imánk, a nemzetmegtartó erővel bíró Himnusz megírásának történetére. Mint mondta: a Himnusz döntően járult hozzá a magyarság önállóan alakított képének megformálásához.

Vozár Péterné, Csótár András és dr. Pusztainé Puskás Zsuzsanna, a keszthelyi kitüntetett
Fotó: Keszey Ágnes / Zalai Hírlap

– A magyar kultúra napja elsősorban össszetartozásunknak, közös múltunknak, közös kincseinknek a napja – emelte ki, majd azt fejtette ki, hogy a kultúrát nem lehet hermetikusan elzárni, mert mindennapjaink szerves része.

Az ünnepi beszéd után Vozár Péterné alpolgármesterrel közösen adta át a Pro Cultura Keszthely díjat, melyet idén dr. Pusztainé Puskás Zsuzsanna érdemelt ki. A zenetanár közel négy évtizedig volt a helyi zeneiskola igazgatóhelyettese, és állandó zongorakísérője a 30 éve alakult Helikon kórusnak. Az elmúlt mintegy négy évtizedben Keszthely és a régió komolyzenei életének aktív résztvevője és formálója volt szólistaként, kamarazenészként, zongoristaként, és ma is sok rendezvényen kísér tanítványokat, együtteseket. A díj átadása után megköszönte a csapatmunkát mindenkinek, akikkel együtt dolgozott.

Lenti

Lentiben irodalmi esttel emlékeztek a magyar kultúra napjára szerdán. A művelődési központban Szávai Viktória színművész lépett fel. A program elején Horváth László polgármester mondott ünnepi beszédet.

– Himnuszunk egyedi az európai népek himnuszai között, hiszen egy kétségbeesett nép közbenjáró imádkozása, fohászkodása megtartó Istenünkhöz, születése napja pedig felhívja a figyelmet tárgyi és szellemi értékeinkre és a magyar kultúrára – fogalmazott Horváth László.

Lentiben Szávai Viktória lépett fel
Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Az ünnepi gondolatok után Weöres Sándor mintegy 30 versével ismerkedhetett a közönség Szávai Viktória Sárkánylehelet című előadásában, melyhez a zenei aláfestést G. Szabó Hunortól, a művész öcscsétől hallhatták a jelenlévők. A ma már szabadúszó színésznő az előadásról elmondta, hogy nagyon speciális hangulatú, és személyes vallomásnak szánja. Ebben a felállásban már több éve igyekeznek megismertetni a hallgatóságot Weöres Sándor költeményeivel. Kiemelte, hogy számára ez igazi misszió, szívügye az előadás, mert – véleménye szerint – ma már a színészek ritkán mondanak verseket színpadon. Hozzátette: Weöres Sándor úgy határozta meg saját költői énjét, mint személyiségétől megfosztott poéta, aki saját korlátaitól megszabadulva képes átélni a világ egészét. Ezt a korlátlanságot igyekszik megragadni, eljátszani létformákkal, nemiséggel, természeti erőkkel, istenekkel, zeneiséggel, csupa olyan jelenséggel, ami itt van körülöttünk, bennünk, de elszoktunk attól, hogy érzékeljük, vagy csak kivételes pillanatokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában