Egy kis régi, egy kis új

2019.12.10. 16:00

Bemutatta új lemezét a Góbé Zenekar

A múlt szombaton este mutatta be legújabb lemezét a kiskanizsai Móricz Zsigmond Művelődési Házban a Góbé Zenekar.

Horváth-Balogh Attila

A Góbé Zenekar a színpadon

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Goór Gábor

A Góbéról már többször írtunk lapunkban annak okán, hogy van kanizsai kötődése, méghozzá két tag, Czupi Áron (dob, ütőhangszerek, ének) és Vizeli Máté (brácsák, hegedű, gitár, koboz, vokál) révén.

A Rigó Mártonnal (hegedű, gitár, brácsa, vokál), Egervári Mátyással (cimbalom, brácsatambura, fúvós hangszerek), Csasznyi Imrével (basszprímtambura, ének, vokál, brácsa) és Tímár Mártonnal (nagybőgő) teljes csapat a szóban forgó nagykanizsai lemezbemutatón egyébként tovább bővült még egy Vizelivel, Máté öccsével, Bálinttal. Most az új, Forrás című albumuk anyagát hozták el a dél-zalai városba, amelyen visszanyúlnak a Kárpát-medence autentikus népzenei gyökereihez.

A Góbé Zenekar a színpadon
Fotó: Goór Gábor / Zalai Hírlap

– Már korábban eldöntöttük, hogy elindítunk egy népzenei lemezsorozatot, mert eddig csak a világzenei, pontosabban a koncertanyagunkból készítettünk hangzó kiadványt – bocsátotta előre a beszélgetésünkkor Vizeli Máté. – Nyilvánvaló azonban, hogy ezek a populáris dalok népzenei alapokon nyugszanak, ezért gondoltuk úgy, hogy ezeket megmutatjuk a közönségnek, pontosan azért, hogy ismerjék meg az autentikus változatokat is.

A lemezsorozat első darabja áprilisban jelent meg. Az albumon bogyiszlói, bácskai, széki, kalotaszegi, szászcsávási és magyarpalatkai összeállítások szerepelnek.

Az album borítója
Fotó: ZH

Vizeli Máté ugyanakkor je­lezte azt is, hogy a koncerten az autentikus változatok mellett a feldolgozásokat is eljátszották, hogy a közönségnek legyen összehasonlítási alapja és érzékelje, hogyan élnek tovább napjaink zenei világában az archaikus motívumok, dallamok.

– Már javában dolgozunk az új Forrás-albumon, ez egyébként mindig napirenden van a Góbé Zenekar életében, hiszen nem lehet egy lemezen „visszajátszani” népzenei formában azt a rengeteg dallamot, amit feldolgoztunk a számainkban – árulta el továbbá ­Vizeli Máté. – Legalább három vagy négy lemezre készülünk folyamatosan és egyidejűleg, de ez a törekvés, ez a munka, azt hiszem, valójában soha nem ér véget, hiszen már írjuk az új világzenei Góbé-lemez számait is – ami természetesen újabb muní­ciót biztosít majd számunkra a Forrás-ághoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában