Gyógyító természet

2019.10.24. 17:30

Először mutatta meg a festményeit a lenti háziorvos, dr. Zsirai Marianna

Első alkalommal mutatta meg a közönségnek a festményeit a dél-zalai városban háziorvosként praktizáló dr. Zsirai Marianna.

Korosa Titanilla

A Színek, arcok, képek című kiállításon látható alkotásokról így beszélt a tárlat megnyitóján az amatőr festő:

– Még régen, általános iskolás koromban jártam egy képzőművészeti szakkörbe néhány évig, ahol az egyik tanárommal kimentünk a szabadba, és ott próbáltunk festeni, megismerkedtünk az olajtechnikával is. Ennek köszönhetően szerettem meg a festészetet. Majd eltelt pár évtized, amikor egyáltalán nem festettem, hiszen más irányba indult az életem. Orvosként lett nagyon sok a feladatom, közben pedig született két szép gyermekem. A hivatásra, a munkára és családra a 24 óra is kevés volt sokszor. Miután egyszer a fiamtól kaptam karácsonyra egy festőkészletet, hát nekiálltam újra.

Dr. Zsirai Marianna a természetet ábrázoló képek előtt
Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

A kiállított képeinek a többsége a természet szeretetére utal.

Dr. Zsirai Marianna kiállításán számos tájkép látható
Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

– Imádom a természetet, azért is festek olajjal, mert azokat a színeket, amiket a természetben látunk, ezzel az anyaggal lehet legjobban visszaadni – folytatta. – Ma már persze nem a természetben alkotok, hiszen egyszerűbb fotón megörökíteni a tájat és arról megfesteni. Éppen emiatt a téma miatt mindenkinek jó szívvel ajánlom a tárlatot, hiszen tapasztalatból tudom, hogy nagyon jót tesz az ember lelkének, ha hosszan tud a hazai vagy távoli tájakban gyönyörködni. Őszintén szólva gyógyító hatású számomra is, hiszen festés közben igazán kikapcsolódom, valamint sok örömet okoz az alkotói munka, a kép elkészítésének a folyamata és természetesen maga az eredmény is.

Zöld almák
Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Dr. Zsirai Marianna kiállításának megnyitóján Horváth László, Lenti polgármestere köszöntőjét követően Vargáné dr. Geresits Gizella irodalomtörténész, nyugalmazott pedagógus méltatta a falakon látható festményeket.

Hazafelé
Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

– A művészet és az orvoslás kapcsolatának nagyon szép hagyományai vannak az európai kultúrában – tájékoztatott Vargáné dr. Geresits Gizella. – Összekapcsolódik úgy, hogy az orvos fest, ír, vagy orvos figurákat jelenítenek meg írásokban. Nagy gazdagság és ajándék a sorstól a tudomány és a művészet emberének is lenni egyszerre, hatalmas intellektuális kiteljesedést jelent, ez látható az alkotások tükrében is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!