Szeretetmorzsa

2019.09.17. 17:30

Varga József három kötetét mutatták be egyszerre Göntérházán

A muravidéki magyar értelmiség legtermékenyebb szerzője a 89 esztendős dr. Varga József író-költő, nyugalmazott egyetemi tanszékvezető tanár, aki egyszerre három új kötetének tartotta bemutatóját lakóhelyén, Göntérházán.

Gyuricza Ferenc

Ruda Gábor (balról), dr. Varga József, Zadravecz Szekeres Ilona a könyvbemutatón Fotó: Gyuricza Ferenc

A három kötet között szerepelt az a versgyűjtemény, amely a néhány évvel ezelőtt kiadott Varga József összes költeménye című antológia kiegészítéseként jelent meg.

Ruda Gábor (balról), dr. Varga József, Zadravecz Szekeres Ilona a
könyvbemutatón Fotó: Gyuricza Ferenc

A szerzőről szóló méltatásában Zadravecz Szekeres Ilona versmondó, magyar szakos tanár elmondta: dr. Varga József említett első gyűjteményes kötetének megjelenése óta nemcsak újabb versei születtek a szerzőnek, de alapos kutatómunka eredményeként rátalált számos korábbi, már elveszettnek hitt írására is, így dr. Varga József életművének immár 718 költeménye jelent meg nyomtatásban. A verseket Zadravecz Szekeres Ilona szeretetmorzsáknak nevezte, hiszen dr. Varga József szépirodalmi írásaiban – elsősorban a lírai alkotásaiban – jellemzően pozitív attitűddel fordult a világ dolgai felé.

A Gondolatszilánkok című kötet vegyes tartalmú, szépirodalmi írások, valamint tanulmányok és esszék egyaránt helyet kaptak benne. Közös jellemzőjük, hogy korábban be nem fejezett művek, melyeket most rendszerezett a szerző. A Nyelvművelő írások című kötetében pedig a Muravidéki Magyar Rádió számára írt azon tanulmányai szerepelnek, melyek fontos szerepet játszottak a határon túli magyarság anyanyelvének megőrzésében. Az újonnan megjelent kötetek kiadója a pilisvörösvári székhelyű Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület, amely 2005 óta dolgozik együtt dr. Varga Józseffel, s immár tíz könyvét gondozza a szerzőnek. A könyvbemutatón az egyesület elnöke, Ruda Gábor is közreműködött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában