Adalékok a nagykanizsai 20/II. népfelkelő zászlóalj történetéhez

2019.09.10. 15:00

Az Isten nevében című kötet az első világháborúba kalauzol

A fenti címmel jelent meg Veszprémben 2018-ban, Ágh Magdolna magánkiadásában a Dobó Jenő magyar királyi népfelkelő főhadnagy első világháborús naplóiból és feljegyzéseiből összeállított kötet, melyet külső munkatársunk, Szalay Csaba lapozott fel.

Szalay Csaba

A kötet címlapja

Fotó: ZH

A könyv, amelyhez Rainer Pál, a veszprémi Lackó Dezső Múzeum történésze írt bevezetőt és látott el jegyzetekkel, Dobó Jenő erdőmérnök (1873–1956) dokumentumait, fényképeit tartalmazza.

A címadást a kiadó, Ágh Magdolna így magyarázza a bevezetőben:

– „Isten nevében.” Nagyapám első világháborús naplóinak sora ezzel a két szóval kezdődik. Egy fohász Istenhez a hazáért, az otthon maradottakért…, majd a következő sorokkal fejezi be: „…a kötet megjelentetésével mi is hozzájárulunk a nagykanizsai 20/II. népfölkelő hadtápzászlóalj, majd gyalog zászlóalj, 1916. március 24-től pedig a veszprémi 31/I. népfölkelő gyalog zászlóalj történetének összefűzéséhez.”

A kötet címlapja
Fotó: ZH

Rainer Pál veszprémi történész a bevezetőjében először is Dobó Jenő alakját mutatja be. Ebből a szövegrészből megtudjuk, hogy a fiatal házas férfi 1907-től az Esztergomi Káptalan somogyszobi, majd kis­komáromi és tapsonyi kerületek főerdésze volt – kiskomáromi lakhellyel. Innét vonult be aztán a kanizsai népfölkelőkhöz az első világháború kitörésekor.

Az olvasó a történeti kötetből röviden megismerheti a népfelkelés „intézményét” is. A kötet összeállításával kapcsolatban Rainer Pál leírja, hogy a közölt levelek, naplók legfontosabb célja érzékelhetően az események tömör, pontos rögzítése volt. Az egymás után sorjázó feljegyzések közti jobb eligazodást segítik Rainer Pál hozzájuk fűzött jegyzetei. Végül a történész megemlíti, hogy Dobó Jenő sorsán keresztül zászlóaljának történetéről is újabb ismeretekhez juthatunk, mert a gyalogezred korábban megjelent történetében nem esik szó például a népfelkelő „formációról”.

Dobó Jenő a háborúban az alakulataiban többnyire segédtiszt volt 1914. augusztustól 1917. januárig. A fontosabb napi eseményeket magának is lejegyezte apró naplóiba. Ezek sok értékes adattal szolgálnak, hiszen a főhadnagytól a tisztiszolgáig sok népfelkelőt is megismerhetünk a jegy­zetekből.

A 290 oldalas kötet iroda­lomjegyzéket és gazdag kép­anyagot, valamint CD-n térkép­mellékletet tartalmaz. A könyv, amelynek megjelenését az NKA is támogatta, csak néhány könyvesboltban, illetve Ágh Magdolnánál és Rai­ner Pálnál szerezhető be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában